Romanii, indemnati sa doneze sange

08/06/2015

Romanii, indemnati sa doneze sange

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-indemnati-sa-doneze-sange/

donare-sange-nouIn Romania, numarul celor care doneaza sange continua sa ramana mic, iar cantitatea necesara de sange este cu greu acoperita.

Proportia donatorilor, de numai 2%, este inca prea mica in raport cu media europeana de 6%.

Numai la Centrul de Transfuzii Bucuresti zilnic sunt recoltate aproximativ 200 de pungi de sange in timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi.

Lipsa unei educatii eficiente, prejudecatile, poate comoditatea sau neconstietizarea deplina a importantei donarii de sange, sunt numai cativa dintre factorii care determina numarul mic al donatorilor.

Luni, 15 iunie 2015, ora 10.00, Ministerul Sanatatii, Institutul National de Transfuzie Sanguina, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Ministerul Afacerilor Interne, organizeaza un eveniment public de donare de sange pentru marcarea Zilei Mondiale a Donatorului.

In Piata Revolutiei nr. 1A (in parcarea MAI) vor fi amplasate doua centre mobile de donare unde doritorii vor putea dona sange intre orele 8.00 – 15.00.

Derulat sub indemnul „TU poti salva o viata! Doneaza sange!”, evenimentul va beneficia de prezenta unor persoane publice importante, reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor de pacienti.

Organizatorii tin sa reaminteasca o parte dintre beneficiile asupra sanatatii pe care le poate avea donatorul.

“Pe langa multumirea ca sangele lui poate salva o viata, donatorul ii face un bine si sanatatii proprii. Intrucat sangele are capacitatea de a se reface, celule „proaspete” ajung in fluxul circulator, contribuind la starea generala de sanatate. Totodata, studiile au aratat ca donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange. In plus, donarea periodica regleaza tensiunea, iar hipertensiunea (daca apare) se va instala mai tarziu decat la un nedonator”, a declarat Dr. Andy Rosin, director general Institutul National de Transfuzie Sanguina.

“Un alt beneficiu care nu trebuie deloc ignorat este reprezentat de faptul ca donatorul, prin analizele implicite care se fac sangelui donat, are certitudinea ca nu este bolnav sau, daca apar probleme, se poate interveni din timp”, a mai adaugat Dr. Andy Rosin.

La evenimentul din 15 iunie, participa si reprezentanti ai pacientilor pentru a evidentia o data in plus necesitatea si importanta donarii de sange.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice