Romania, inca la bisturiu

24/07/2015

Romania, inca la bisturiu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-inca-la-bisturiu/

bisturiuPotrivit unui studiu Eurostat, Romania si Bulgaria sunt ultimele tari din Europa la capitolul operatii minim invazive.

In tara noastra, chirurgia se bazeaza si acum, in mare parte, pe clasicul bisturiu, asta cu toate eforturile de aducere a medicine romanesti la standarde actuale.

Statisticile arata ca doar in doua din zece interventii se folosesc tehnicile moderne, ceea ce inseamna jumatate fata de media europeana.

Spitalele romanesti nu au nici destui specialisti pregatiti sa lucreze laparoscopic sau cu tehnologie robotizata, dar nici aparatura necesara.

In tari precum Portugalia, Finlanda si Suedia rata interventiile cu tehnici  speciale, mai ales pentru probleme hepatice si ginecologice, este peste jumatatea mediei europene.

In continuare, la operatiile pe coloana vertebrala, din zece cazuri – in opt se intervine cu bisturiu. La fel se intampla si cu bolnavii de rinichi.

Doar 6% dintre ei scapa de chinul interventiei clasice, aceea cu bisturiu, metoda de durata care presupune si o recuperare mai greoaie.

La nivel national, ultima investitie in tehnologie minim invaziva realizata de Ministerului Sanatatii a fost facuta in 2008.

Atunci au fost cumparate 60 de aparate de chirurgie laparoscopica, iar in acest an s-ar mai putea cumpara inca 20.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: