Romania are judete fara niciun medic hematolog (CMR)

05/07/2021

Romania are judete fara niciun medic hematolog (CMR)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-are-judete-fara-niciun-medic-hematolog-cmr/

In Romania sunt peste 300 de medici hematologi, insa distributia lor la nivel national este neomogena. Potrivit Colegiului Medicilor din Romania, cinci judete nu au niciun medic pe aceasta specialitate.

Cei mai multi medici, respectiv 122 de hematologi, se afla in Bucuresti,iar la polul opus se afla judetele Bacau, Calarasi, Giurgiu, Ilfov si Tulcea, fara niciun medic. De asemenea, alte judete au un singur medic hematolog.

“Una dintre problemele majore ale sistemului de sanatate romanesc o reprezinta numarul insuficient de medici, mai ales in anumite specialitati, precum si distributia acestora la nivel national. Trebuie sa aducem specialistii mai aproape de pacienti, mai aproape de oameni, de comunitatile in care acestia traiesc. Ca presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, dar si ca medic hematolog, observ si ma confrunt zilnic cu lipsa unei retele perfect functionale de medici hematologi cu o distributie uniforma la nivel national a acestora. Avem pacienti care, din pacate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie in diverse zone, trebuie sa parcurga distante mari pentru a beneficia de un consult hematologic. Vorbim in multe situatii inclusiv de cazuri grave, iar acesti pacienti nu pot beneficia in judetul de domiciliu de un medic hematolog. Fac un apel pentru o implicare mai mare inclusiv a autoritatilor locale, dar si a conducerilor unitatilor medicale din fiecare judet de a atrage medici pe specialitatile deficitare”, spune prof. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit susrei citate, in Romania au functionat anul trecut peste 63.000 de unitati sanitare, dintre care 52.000 de unitati in mediul urban si 11.000 in mediul rural.

Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, in 2020 au functionat 535 de spitale, 150 de unitati asimilate spitalelor care ofera numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii si peste 12.000 de cabinete medicale independente de specialitate.

Etichete: medic hematolog, cmr

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: