Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa

28/10/2019
Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa

Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-are-cea-mai-mare-mortalitate-prin-avc-din-europa/

Romania are cea mai mare mortalitate cauzata de accidentele vasculare cerebrale (AVC) din Europa, iar un studiu arata ca un roman din sase va suferi un AVC.

Intr-un comunicat de presa, Societatea Nationala de Radiologie Interventionala din Romania (SNRIR) avertizeaza ca incidenta acestei afectiuni a crescut in randul tinerilor cu varste de peste 20 de ani.

Avertismentul a fost lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral ce se marcheaza anual la data de 29 octombrie.

De altfel, reprezentantii SNRIR au precizat ca in Romania incidenta bolii a crescut ‘ingrijorator’ in randul persoanelor tinere, cu varste de peste 20 de ani.

“In Romania, AVC-ul este prima cauza de invaliditate si a doua cauza de mortalitate in randul populatiei, iar un studiu recent care analizeaza evolutia bolii la noi in tara semnaleaza ca unu din sase romani va face un AVC”, scrie in comunicat.

Specialistii din cadrul SNRIR sunt de parere ca in ultimii ani, Romania a facut progrese in ceea ce priveste interventia in caz de AVC, avand in vedere ca s-au deschis centre de tromboliza in toata tara.

Cu toarte acestea, insa, Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa.

“Patru romani mor in fiecare ora din cauza AVC. In Romania, accidentul vascular cerebral reprezinta a doua cauza de mortalitate – 21,64% si dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe si indirecte ajung sa reprezinte aproximativ 0,4% din PIB”, a declarat Gheorghe Iana, comunicatul de presa, presedintele SNRIR, potrivit comunicatului citat.

Studiile efectuate la nivel european arata ca pana in 2035 numarul europenilor afectati de AVC va creste cu 34%.

Continut educational:

“Un AVC apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrient din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata. Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important in cazul pacientului care sufera un AVC, el avand maximum sase ore la dispozitie sa ajunga intr-o unitate spitaliceasca pentru a fi tratat, astfel incat sa i se salveze viata si sa ramana cu cat mai putine sechele”, mai transmit expertii SNRIR.

In cele mai multe cazuri in care nu se reactioneaza in timp util, pacientii care sufera de AVC mor sau raman cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenti de o alta persoana.

Etichete: accident vascular cerebral, avc, recuperare avc, tromboliza avc, radiologie interventionala

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: