RMN-ul de prostata – metoda imagistica avansata in diagnosticarea afectiunilor acestui organ

18/04/2024
RMN-ul de prostata – metoda imagistica avansata in diagnosticarea afectiunilor acestui organ

RMN-ul de prostata – metoda imagistica avansata in diagnosticarea afectiunilor acestui organ

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rmn-ul-de-prostata-metoda-imagistica-avansata-in-diagnosticarea-afectiunilor-acestui-organ/

Cel mult 60 de minute, atat dureaza realizarea unui RMN de prostata. Metoda este necesara pentru diagnosticarea si evaluarea patologiei acestei glande, gratie obtinerii unor imagini detaliate ale prostatei, ale structurii acesteia, precum si ale tesuturilor din jurul sau, transmite Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.

Investigatia este non-invaziva si non-iradianta, iar prin imaginile pe care le ofera, permite evaluarea cu precizie a dimensiunii, formei si structurii prostatei. Printre afectiunile ce pot fi identificate cu ajutorul screening-ului imagistic se numara cancerul, hiperplazia benigna de prostata (HBP) sau prostatita.

“Hiperplazia benigna de prostata reprezinta o patologie benigna a prostatei. Aceasta afectiune poate evolua de multe ori asimptomatic, insa, uneori determina simptome precum mictionarea dificila, jet urinar slab, nevoia frecventa de a urina, respectiv senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Desi adenomul de prostata nu este o patologie maligna, acesta poate cauza disconfort si poate afecta semnificativ calitatea vietii. De partea cealalta, cancerul de prostata este o afectiune grava, care daca nu este depistata la timp poate duce la deces”, spune Asist. Univ. Dr. Roxana Iacob – Spitalul Victor Babes, potrivit comunicatului citat.

Cancerul de prostata este una dintre cele mai comune forme de cancer la barbati, fiind pe pozitia a treia ca incidenta, dupa cancerul pulmonar si cel colorectal. Potrivit statisticilor, unul din opt barbati poate sa dezvolte o boala oncologica de prostata.

“In functie de modificarile observate de medicul radiolog pe imaginile RMN, leziunile vor fi stadializate folosind asa-zisul scor PIRADS. Acesta poate avea o valoare de la 1 la 5, evaluand astfel riscul de malignitate. Si putem avea un PIRADS 1, ceea ce ineamna fara modificari la nivelul prostatei, prezenta neoplaziei fiind improbabila, PIRADS 2 – modificari cu aspect de benignitate, prezenta neoplaziei este foarte putin probabila, PIRADS 3 – prezenta cancerului este echivoca, necesitand investigatii suplimentare, PIRADS 4 – prezenta cancerului este probabila, necesitand investigatii suplimentare si PIRADS 5 – prezenta cancerului este foarte probabila, necesitand investigatii suplimentare”, mai spune medicului Roxana Iacob.

Inainte de realizarea investigatiei imagistice, pacientii vor trebui sa prezinte un rezultat al masurarii creatininei, analiza facuta cu cateva zile mai devreme de efectuarea screeningului. Totodata, se recomanda prezentarea rezultatelor unor consulturi urologice anterioare, daca exista, a unor analize de laborator (PSA), rezultate ecografice sau de la investigatii RMN anterioare, si asta pentru o mai buna corelare a modificarilor imagistice cu simptomatologia clinica a pacientului.

Potrivit unitatii medicale, investigatia se face in baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist in Ambulatoriul de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” Timisoara.

 

Etichete: RMN prostata, hiperplazia benigna de prostata, cancerul de prostata, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: