Risc crescut de epidemie de rujeola in Romania

27/10/2015

Risc crescut de epidemie de rujeola in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/risc-crescut-de-epidemie-de-rujeola-in-romania/

cazuri rujeola UEEpidemie de rujeola in Romania? Scenariul s-ar putea adeveri mai curand decat am crede, daca nu se iau masuri.

Judetul Arad se confrunta cu cel mai mare risc din acest punct de vedere spune directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile,

“Pentru ca am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, sa facem niste prognoze, pot sa va informez — si puteti vedea pe harta de risc — ca ne aflam din nou in fata unui risc major al unei alte epidemii de rujeola, incepand in mod deosebit din zona de vest a tarii, in judetul Arad, unde e riscul cel mai mare”, a precizat dr. Adriana Pistol.

E a mai spus ca in perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din Romania au fost afectate de rujeola, iar 13 copii si-au pierdut viata.

“Daca ne gandim la pojar, simplul pojar, despre care multa lume spune: ‘Pai si ce? Un pojar… faci cateva bubite, faci de doua ori febra, si ce daca?’, fara sa luam in calcul encefalita, pneumonie si toate celelalte complicatii pe care pojarul le poate da. Am avut evolutii semnificativ mai scazute dupa introducerea vaccinarii, iar la pojar vaccinarea trebuie sa se petreaca intr-un procent de peste 95%, dat fiind ca vorbim despre o boala de o mare-mare contagiozitate. Ea se transmite foarte usor, ca fulgerul. Cu toate acestea, pe fondul scaderii acoperirii vaccinale, observati deja niste varfuri pe care am inceput sa le avem”, a mai completat directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, conform Agerpres.

Ea a incheiat spunand ca au inceput sa apara tot mai multe cazuri de tuse convulsiva la copiii nevaccinati din Romania, uneori cu forme severe de imbolnavire.

Minstrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie va fi inaintat Parlamentului intr-o saptamana sau doua.

 Citeste si Proiect: Vaccinarea obligatorie

Copiii nevaccinati vor fi refuzati la inscrierea la gradinita sau la scoala. Asta prevede un proiect de lege al Ministerului Sanatatii care vrea ca vaccinarea sa devina obligatorie.

 Citeste si Simptome si complicatii rujeola

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli si poate determina manifestari clinice cu forme grave. Din aceasta cauza, medicii recomanda vaccinarea impotriva rujeolei. Vaccinul este inclus in Programul National de Imunizare sustinut de Ministerul Sanatatii.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: