Raport Curtea de Conturi: CNAS a decontat retete eliberate de farmacisti pentru pacienti decedati

21/04/2016

Raport Curtea de Conturi: CNAS a decontat retete eliberate de farmacisti pentru pacienti decedati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-curtea-de-conturi-cnas-a-decontat-retete-eliberate-de-farmacisti-pentru-pacienti-decedati/

NEW-doctori-bani-romanestiUn raport al Curtii de Conturi arata ca CNAS a decontat medicamente eliberate de farmacisti pe numele unor pacienti decedati sau internati in spitale.

Conform Ziarului Financiar, statul a fost prejudiciat cu peste 9,4 milioane de lei ca urmare a acestor deconturi efectuate in cadrul Programului National de Diabet Zaharat in perioada decembrie 2012 – decembrie 2014, potrivit unei analize care a luat in calcul datele raportate prin sistemul informatic unic integrat de catre 21 de case de asigurari de sanatate judetene.

Printre neregulile descoperite Curtea de Conturi se afla decontarea, de catre farmacisti, a unor medicamente in valoare de 63.000 de lei pentru 71 de pacienti care erau morti la data la care au fost eliberate medicamentele, chiar daca prescriptiile medicale erau datate anterior deceselor pacientilor.

Pentru 139 de pacienti, farmacistii au eliberat medicamente in cuantum de 33.000 de lei, desi acestia erau decedati la data la care li s-a prescris reteta pentru aceste medicamente.

“Pentru un numar de 1.242 pacienti inclusi in Programul National de Diabet Zaharat, au fost emise si eliberate prescriptii medicale in valoare estimata de 452.000 lei, pe perioada in care pacientii beneficiari figurau ca fiind internati in spitalizare continua, desi potrivit prevederilor legale un pacient nu poate fi internat in spital unde sa beneficieze de servicii medicale si tratament adecvat din spital si in acelasi timp sa beneficieze de servicii medicale din ambulatoriu care se finalizeaza prin emiterea unei prescriptii medicale”, se mai arata in raportul Curtii de Conturi, conform Ziarului Financiar.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a monitorizat si nu a controlat in totalitate modul de utilizare de catre casele de asigurari de sanatate teritoriale a fondurilor alocate pentru derularea programelor nationale de sanatate. Astfel, CNAS nu a verificat modul de aplicare a legii privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor cu medicamentele in cadrul contractelor incheiate de Casele de Asigurari de Sanatate cu furnizorii de servicii medicale si produse farmaceutice, au concluzionat auditorii Curtii de Conturi, potrivit sursei citate anterior.

“Sistemul informatic utilizat (SIUI) nu contine filtre prin care ar trebui identificate in faza de validare erorile care au fost introduse de catre entitatile participante din documentele prezentate la decontare”, mai scrie in raportul Curtii de Conturi.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: