Rafila: Utilizarea biosimilarelor imbunatateste accesul la medicamente si produce economii

24/05/2023
Rafila: Utilizarea biosimilarelor imbunatateste accesul la medicamente si produce economii

Rafila: Utilizarea biosimilarelor imbunatateste accesul la medicamente si produce economii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-utilizarea-biosimilarelor-imbunatateste-accesul-la-medicamente-si-produce-economii/

Utilizarea medicamentelor biosimilare este esentiala pentru ca imbunatateste accesul la medicamente si produce economii, este de parere ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a intervenit prin intermediul unei inregistrari la masa rotunda ‘Pacientii din Romania vor avea acces crescut la medicamente biologice’ organizata de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania si Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

“Produsele biosimilare nu sunt altceva decat produse generice in domeniul produselor biologice care prezinta siguranta si eficacitate, iar studiile care au stat la baza autorizarii lor au demonstrat acest lucru. Utilizarea acestor produse in Romania, la fel ca si in alte tari din Uniunea Europeana, este esentiala pentru ca imbunatateste pe de o parte accesul la medicamente in cazul nostru biosimilare, iar pe de alta parte produce economii de bani care pot fi utilizati pentru extinderea programelor existente si pentru accesul mai multor pacienti la programele desfasurate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a declarat ministrul Rafila, potrivit Agerpres.

Presedintele Societatii Romane de Hematologie, Daniel Coriu, a spus ca au fost facute progrese foarte mari in domeniul biotehnologiei, iar medicii prescriu ‘fara niciun fel de problema’ biosimilare.

“Au aparut progrese enorme in biotehnologie, o intelegere mai buna a mecanismelor fiziopatologice, progrese care au permis in primul rand dezvoltarea unor instrumente de diagnostic foarte rafinat si de asemenea o terapie tintita. (…) Sunt primii (n.r. in domeniul hematologiei) utilizatori ai terapiilor moderne, inovatoare. (…) Astazi avem aceleasi molecule novatoare ca cei din Vestul Europei. Nu avem mari diferente. Folosim aceleasi molecule, aceleasi scheme terapeutice precum colegii nostri din Franta, Germania, Spania. (…) Nu am auzit un medic hematolog sau oncolog sa fie impotriva biosimilarelor. (…) Folosim biosimilare fara nicio problema. (…) Este ieftin si ne permitem. (…) Suntem cu totul de acord cu aceasta decizie de a introduce biosimilarele si medicamentele generice pentru a permite accesul la molecule noi”, a declarat Coriu, potrivit sursei citate.

Etichete: medicamente biosimilare, medicamente generice

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: