Rafila: Nu se poate vorbi de o epidemie de gripa

28/02/2018

Rafila: Nu se poate vorbi de o epidemie de gripa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-nu-se-poate-vorbi-de-o-epidemie-de-gripa/


Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca, ca in prezent nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa.

“In momentul de fata, dupa cifrele pe care le furnizeaza INSP – nu (nu se poate vorbi de o epidemie – n.r.), pentru ca circulatia mai intensa a virusului gripal nu se manifesta in toate zonele din tara, pe de o parte. Pe de alta parte, numarul total de cazuri de viroze respiratorii este in intervalul asteptat in ceea ce priveste aceasta perioada a sezonului gripal in care se monitorizeaza circulatia virusurilor gripale si bineinteles numarul de imbolnaviri”, a precizat dr. Alexandru Rafila conform Agerpres.

El a mai precizat ca, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, numarul de cazuri de gripa inregistrate la suta de mii de locuitori este de 1.000.

“Daca va uitati pe raportarea saptamanala pe care a facut-o Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, este un grafic, numarul de cazuri inregistrate la 100.000 de locuitori este undeva putin peste 1.000 de cazuri, iar nivelul maxim care ar trebui sa fie depasit in cazul unei epidemii, corelat cu circulatia la nivel national a tulpinilor de virus gripal, este undeva pe la 1.500 de cazuri la 100.000 de locuitori. Putin mai mult decat anul trecut in aceeasi perioada. Este mai mult, dar exista si o decalare a sezonului. Anul trecut descresterea numarului de cazuri de viroze respiratorii inregistrat a inceput mai repede decat in acest an”, a mai sustinut acesta conform sursei mentionate.

De altfel, medicul este de parere ca in saptamanile viitoare numarul de cazuri de gripa ar trebui sa scada.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. axel says:

    epidemiile sunt declarate probabil doar corelat cu capacitatea de producere si distribuire a unui vaccin – antigripal spre exemplu. nu avem vaccin, nu este epidemie. doar o crestere decalata a numarului de cazuri. daca sunt deja o mie de cazuri raportate la 100000 de locuitori, ar trebui deja sa avem , sa zicem, la 15 milioane de romani in tara, aproximativ 1000 X 150 =150 000 cazuri de viroze respiratorii…?? si domnul Rafila spune chiar “numarul de cazuri de GRIPA inregistrate la suta de mii de locuitori este de 1.000”.ei, aici la treaba cu gripa trebuie documentata etiolgia. poate nu sunt numai virusuri gripale.la cateva cazuri de deces si cateva mii de cazuri de rujeola (adevarat ca acestea s-au inmultit necontrolat), in sfarsitul lui 2016 s-a declarat epidemia de rujeola. la deja peste 60 de decese de gripa (documentate) si zeci de mii de imbolnaviri de gripa , suntem in grafic.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: