Rafila: Nu s-a explicat ce este certificatul verde, ca nu presupune exclusiv vaccinarea

04/11/2021
Rafila: Nu s-a explicat ce este certificatul verde, ca nu presupune exclusiv vaccinarea

Rafila: Nu s-a explicat ce este certificatul verde, ca nu presupune exclusiv vaccinarea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-nu-s-a-explicat-ce-este-certificatul-verde/

Medicul si deputatul Alexandru Rafila, a declarat ca discutia cu privire la introducerea certificatului verde la locul de munca putea sa aiba loc in urma cu cinci luni, pentru ca acum “ostilizeaza personalul medical” pe fondul unei cresteri mari a numarului de pacienti cu COVID.

“Daca acum cinci luni discutam despre certificatul verde, puteam sa facem o discutie, pe banii medicilor sau personalului medical sau pe banii statului (testarea personalului medical care nu prezinta certificat verde – n.r.). Dar eu, cand vin cu acest proiect de lege cand am maximum de cazuri, cand am maximum de impact pe sistemul de sanatate, deci nu vin acum cu aceasta lege, pentru ca daca vin acum cu aceasta discutie si ostilizez o parte din personalul medical si il amenint cu concedierea in plin val pandemic, sunt inconstient. Noi am avut o vara intreaga in care nu numai ca nu s-a facut nimic, dar s-a incurajat transmiterea prin diverse manifestari publice care au fost organizate, incurajate, am determinat toata aceasta nebunie si cand ajungem in varful pandemiei venim cu masuri care ostilizeaza personalul medical si care pun o problema legata de functionarea sistemului medical. Este o demagogie pura si nu reflecta responsabilitate”, a afirmat deputatul Alexandru Rafila citat de Agerpres.

Totodata, el a mai afirmat ca, in Romania s-au facut greseli de comunicare in privinta certificatului verde COVID, pentru ca nu s-a explicat ce este acest document si ca nu presupune exclusiv vaccinarea.

“Cred ca in Romania am facut doua lucruri gresite, apropo de comunicare. Nu am explicat ce este certificatul verde si nu am explicat foarte clar ca aceste certificat verde nu presupune exclusiv vaccinarea – vaccinarea, sigur, trebuie incurajata -, ci si testarea si, bineinteles, trecerea prin boala. Unul dintre elementele importante pe care le-am mentionat in intalnirea cu cei de la Comisiile de sanatate este accesul universal la testare. Am discutat lucrul asta si el trebuie sa existe, el nu trebuie sa descurajeze sau sa inlocuiasca vaccinarea, dar, pe de alta parte, limitarea testarii nu face altceva decat sa agraveze situatia”, a mai declarat Alexandru Rafila potrivit sursei citate.

Potrivit medicului, in Romania se fac putine teste, precizand ca tari care aveau un numar similar de cazuri faceau “de cinci ori, de zece ori mai multe teste”.

“Deci, este clar ca este o problema, o limitare a accesului la testare. Certificatul verde e o problema sensibila de discutie in Romania, asta este adevarul, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa discutam. As prefera sa incetam cu aceste pozitii partizane pro si contra, trebuie explicat de ce este util, ca e o masura de protectie individuala, e o masura de protectie a comunitatii si ca este acceptabil daca statul sprijina cele doua elemente – vaccinare si accesul universal la testare”, a mai subliniat Rafila.

Etichete: certificatul verde covid, ce presupune certificatul verde covid, alexandru rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: