Rafila: In ultimii opt ani, pregatirea in domeniul medicinei de urgenta a fost in alta parte

05/08/2022
Rafila: In ultimii opt ani, pregatirea in domeniul medicinei de urgenta a fost in alta parte

Rafila: In ultimii opt ani, pregatirea in domeniul medicinei de urgenta a fost in alta parte

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-in-ultimii-opt-ani-pregatirea-in-domeniul-medicinei-de-urgenta-a-fost-in-alta-parte/

Decizia privind pregatirea profesionala a personalului care lucreaza in sistemul de urgenta, fie ca este vorba despre ambulanta, fie de unitatile de primiri urgente, trebuie sa revina Ministerului Sanatatii, potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Chestiunile acestea trebuie lamurite si sunt de acord sa imi asum si Ministerul Sanatatii sa isi asume pregatirea profesionala a tuturor categoriilor de profesionisti din sanatate, nu numai medicina de urgenta. Lucrul acesta este clar, trebuie sa se intample pregatirea in domeniul medicinei de urgenta. Este clar o atributie a Ministerului Sanatati. Ne-o asumam, dar trebuie sa facem – probabil – si anumite modificari legislative, incat sa putem sa ne asumam acest lucru. (…) Decizia in ceea ce priveste modul de pregatire profesionala a oamenilor care lucreaza in sistemul de urgenta – fie ca discutam de ambulanta, fie ca discutam de unitatile de primiri urgente – trebuie sa revina Ministerului Sanatatii. In momentul de fata nu este la Ministerul Sanatatii”, a declarat Rafila intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului, in ultimii opt ani pregatirea profesionala in domeniul medicinei de urgenta a fost in alta parte.

“Mie mi se pare foarte ciudat, incat cineva care a coordonat de opt ani de zile pregatirea profesionala in domeniul medicinei de urgenta sa vina dupa opt ani si sa spuna ca sunt probleme extrem de mari in pregatirea profesionala de medicina de urgenta”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Sistemul medical de urgenta din Romania dispune, in prezent, de 978 de medici specializati in medicina de urgenta, in timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici, a declarat, de curand, si Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU).

Potrivit acestuia, programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unitatile de primiri urgente (UPU) este supraincarcat din cauza deficitului de personal.

Etichete: medicina de urgenta, personal sistemul de urgenta, pregatire personal urgenta, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: