Rafila, despre iodura de potasiu: Optam pentru distributia prin intermediul medicilor de familie

29/03/2022
Rafila, despre iodura de potasiu: Optam pentru distributia prin intermediul medicilor de familie

Rafila, despre iodura de potasiu: Optam pentru distributia prin intermediul medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-despre-iodura-de-potasiu-optam-pentru-distributia-prin-intermediul-medicilor-de-familie/

Ministerul Sanatatii anunta demararea unei campanii de informare la nivel national privind administrarea iodurii de potasiu, in situatia producerii unui incident nuclear.

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, campanie de informare se va face inaintea distribuirii acestor pastile de iodura de potasiu, ‘pentru ca toata lumea sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care primeste acest produs’.

El a mai precizat ca ministerul opteaza pentru distributia comprimatelor prin intermediul medicilor de familie.

“Au fost discutii numeroase in spatiul public legate de distribuire. Noi ne-am consultat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ( CNAS), in primul rand, ca sa putem sa vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecarui medic de familie. Optam pentru aceasta forma de distributie prin intermediul medicilor de familie. I-am invitat oficial la discutii, joi dimineata. Am invitat Societatea Nationala pentru Medicina Familiei sa gasim cea mai buna solutie convenabila pentru ca aceasta distributie sa nu se faca intempestiv, ci sa se faca rational, fara sa perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie si lucru asta sa nu fie birocratic, ci sa fie realizat cat mai scurt”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, marti, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a subliniat ca se doreste distribuirea pastilelor prin intermediul medicilor de familie intrucat acestia au o structura profesionala ampla si bine organizata.

De asemenea, el a adaugat ca inclusiv persoanele neasigurate vor primi aceste comprimate de iodura de potasiu.

“Pe listele medicilor de familie exista atat persoane neasigurate, cat si persoane asigurate. Persoanele aflate in situatia de a nu fi asigurati se pot inscrie pe lista medicilor de familie ca si neasigurati si vor primi aceste comprimate cu iodura de potasiu. Avem o cantitate suficienta incat sa acopere si persoanele neasigurate din Romania. Exista cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie asigurati. 19 milioane sunt cu tot cu neasigurati”, a mai aratat ministrul.

In cazul unei amenintari nucleare, tratamentul cu iodura de potasiu se administreaza in maxim opt ore de la anuntul autoritatilor.

“Tratamentul se administreaza intr-un timp optim de maximum opt ore de la anuntul autoritatilor, iar posibilitatea administrarii nu trebuie sa depaseasca 24 de ore, pentru ca atunci este inutila si nu are rost sa administrezi o cantitate suplimentara de iod.”, a mai precizat Rafila, care a subliniat ca iodura de potasiu se administreaza in cazul unei urgente doar la indicatia autoritatilor si nu trebuie luata in mod preventiv.

Societatea profesionala de medicina familiei si-a exprimat, luni, pozitia fata de anunturile Ministerului Sanatatii cu privire la distribuirea pastilelor de iodura de potasiu.

Conditionarea distribuirii de catre medicii de familie ar crea haos in populatie. Ar fi prejudiciata in mod semnificativ activitatea medicala propriu-zisa a medicilor prin aglomeratia creata, prin partea birocratica aferenta distribuirii si prin nemultumirile legate de faptul ca doar anumite categorii de cetateni beneficiaza de astfel de medicatie. Poate mai putin important pentru decidenti, dar unii pacienti dintr-o zona afectata pot avea medicul de familie la sute de km. In plus, pana a momentul accidentului, o buna parte din iodura de potasiu ar fi tranzactionata pe piata neagra.”, scrie intr-o scrisoare deschisa a Asociatiei Societatea Nationala de Medicina Familie/ Medicina Generala catre ministrul Alexandru Rafila.

In document, medicii de familie mai subliniaza ca distribuirea iodura de potasiu in mod preventiv este riscanta.

Etichete: pastile iodura de potasiu, comprimate iodura de potasiu, distributie iodura de potasiu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: