Dr. Dumitra: Nu orice supliment pe care scrie iodura de potasiu e bun

04/03/2022
Dr. Dumitra: Nu orice supliment pe care scrie iodura de potasiu e bun

Dr. Dumitra: Nu orice supliment pe care scrie iodura de potasiu e bun

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-dumitra-nu-orice-supliment-pe-care-scrie-iodura-de-potasiu-e-bun-oamenii-trebuie-sa-se-linisteasca/

Temerile privind un posibil atac sau accident nuclear rezultat in urma invaziei ruse in Ucraina au crescut alarmant in ultimele zile. Totusi, autoritatile au emis comunicari publice prin care precizeaza ferm ca “iodura de potasiu nu trebuie utilizata in mod profilactic, deoarece poate provoca afectiuni ale glandei tiroide

De ce nu este bine sa luam cu asalt farmaciile pentru iodura de potasiu?

Medicii explica de ce nu trebuie sa dam iama in farmacii in cautarea iodurii de potasiu, asta dincolo de efectele nocive ale acestui tip de medicament asupra sanatatii.

“In primul rand, nu vom gasi iodura de potasiu la concentratia corespunzatoare in farmacii. Iodura de potasiu care ne intereseaza pe noi in aceasta situatie va fi distribuita de catre Directia de Sanatate Publica sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in caz de atac sau accident nuclear. Distributia se va face la momentul oportun, atunci cand exista o concentratie de iod radiocativ in atmosfera care sa impuna acest lucru, nu in orice situatie.
De exemplu, daca ne aducem aminte bine, atunci cand a fost accidentul de la Cernobil, a fost distribuita iodura de potasiu in momentul in care a existat suspiciunea ca norul radioactiv se indrepta catre Romania.”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familie pentru Formare Medicala.

Ce rol are administrarea iodurii de potasiu in cazul unei amenintari nucleare?

Administrarea iodurii de potasiu in astfel de situatii aduce o cantitate enorma pentru a bloca receptorii de la nivel tiroidian, astfel incat iodul radioactiv care ar putea fi eliberat in urma unui incident nuclear sa gaseasca o tiroida saturata si sa nu mai capteze iod suplimentar, adica cel radioactiv. Sigur, acceptam ideea ca vom face un blocaj la nivel tiroidian pentru o durata scurta de timp, pentru a preveni captarea iodului radioactiv si implicit posibilitatea aparitiei in timp a cancerului tiroidian. Trebuie mentionat ca administrarea se face in special la copii si ca administrarea la persoanele cu varsta mai mare de 40 de ani nu aduce beneficiu. Deci, nu este cazul ca admnistrarea sa se faca in cazul oricarei persoane, ci atunci cand exista un beneficiu.”, a mai precizat medicul Gindrovel Dumitra.

“NU orice supliment pe care scrie iodura de potasiu e bun”

De cand au inceput atacurile ruse asupra zonelor unde exista centrale nucleare in Ucraina, in spatiul online au aparut si tot felul de oferte de suplimente alimentare pe baza de iodura de potasiu. Acestea pot face mai mult rau decat bine, iar specialistii spun ca nu trebuie sa dam crezare tuturor acestor oferte.

In niciun caz. Nu orice supliment pe care scrie iodura de potasiu e bun. In niciun caz nu recomandam acest lucru. Oamenii trebuie sa se linisteasca pentru ca, daca va fi nevoie, in acel moment DSP, DSU, ISU, vor distribui iodura de potasiu in timp real ”, a mai precizat vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei pentru Formare Medicala.

Etichete: iodura de potasiu, suplimente iodura de potasiu, iod radioactiv, dr gindrovel dumitra

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: