Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

17/09/2021
Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/radu-ganescu-siguranta-pacientului-un-subiect-uitat-o-lunga-perioada-de-timp/

Siguranta pacientului in sistemul romanesc de sanatate este un subiect tot mai des abordat in spatiul public, fie in social media, fie la conferinte si evenimente medicale.

Totusi, pe langa pacient, in siguranta trebuie sa se afle si cadrul medical care acorda asistenta pacientului. In Romania, insa, lucrurile nu sunt asa cum s-ar dori.

Din punctul meu de vedere, siguranta pacientului este un subiect care din nefericire, in Romania, a fost uitat o lunga perioada de timp. Cred ca acum vedem cat de important este ca, in afara de actul medical in sine, de accesul la servicii medicale si de tratament, aceste servicii sa fie facut si in siguranta.
Siguranta pacientului ar trebui sa fie in echivalenta si cu siguranta cadrului medical si a actului medical. Aici, cred ca fiecare dintre noi suntem datori sa schimbam realitatea de astazi, sa gasim solutii la ceea ce se intampla in sistemul medical. Cred ca si medicii, asistentii si personalul auxiliar din sistemul de sanatate ar trebui sa fie mult mai atenti si mult mai receptivi cand se vorbeste despre siguranta pacientului.”, a declarat pentru FORMARE MEDICALA, Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania.

Unanim, autoritatile medicale, politice sau organizatiile de pacienti, sunt de acord ca siguranta pacientului este o chestiune imperios necesara in orice sistem de sanatate.

Dar, la modul real, cum vad pacientii ceea ce se intampla, in prezent, in sistemul public de sanatate?!

Avand in vedere lucrurile pe care le intampinam in sistemul public de sanatate, nu as putea sa spun ca peste tot se indeplinesc conditiile care sa ofere siguranta pacintilor in cadrul serviciilor medicale. Din pacate, nu vorbim doar de siguranta pacientilor, ci si a personalului medical, apropo de acele incendii care au avut loc in diverse spitale. Este un sistem vechi, dar trebuie puse in balanta siguranta pacientului si siguranta cadrelor medicale, lucru care acum se discuta, in ultimii ani. Vedem cat de defectuos este acest sistem, dar trebuie sa ne concentram cu totii si sa aducem aceaste cuvinte si intr-o realitate.”, a mai precizat Radu Ganescu, presedintele COPAC pentru Formare Medicala.

Siguranta pacientului poate fi definita drept absenta oricarui prejudiciu care poate fi prevenit si reducerea la minim a riscului efectelor nocive asociate asistentei medicale.

Etichete: siguranta pacientului, sistem public de sanatate, siguranta cadre medicale, radu ganescu, COPAC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: