Propunere: Pneumologii sa poata indica PET-CT in cazul suspiciunii de cancer pulmonar

15/07/2021
Propunere: Pneumologii sa poata indica PET-CT in cazul suspiciunii de cancer pulmonar

Propunere: Pneumologii sa poata indica PET-CT in cazul suspiciunii de cancer pulmonar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/propunere-pneumologii-sa-poata-indica-pet-ct/

Conducerea Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ din Timisoara spune ca medicii pneumologi trebuie sa aiba dreptul sa dea indicatie de investigatie PET-CT ca parte integranta a procesului de diagnostic si evaluare in cazul suspiciunilor de cancer pulmonar. In prezent, indicatia revine medicilor oncologi, fiind putin accesibila pacientilor neoplazici.

Pneumologul Cristian Oancea subliniaza ca normele legale ar trebui sa permita abordarea multidisciplinara in diagnosticul, stadializarea si managementul pacientilor cu cancer si accesul la decontarea serviciului medical PET-CT al tuturor persoanelor cu cancer pulmonar care au primit aceasta indicatie de la un medic pneumolog.

‘In prezent, examenul PET-CT este foarte putin accesibil pacientilor cu neoplazii, fiind necesara intocmirea unui referat justificativ exclusiv de catre medicii oncologi. Avand in vedere faptul ca medicii pneumologi sunt primii carora li se adreseaza pacientii cu suspiciune de cancer pulmonar sau alta neoplazie toracica, pneumologii fiind cei care indica investigatiile necesare pentru diagnostic si stadializare si care confirma diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, punctie/biopsie pleurala etc), este justificat sa poata da si indicatia de PET-CT. In acest fel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil si mult mai rapid la aceasta investigatie, conducand la scurtarea timpului de initiere a terapiei. Timpul este elementul esential pentru pacientii cu cancer, in mod special pentru cei cu cancer pulmonar, neoplazia ocupand in acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, acest fapt fiind cauzat in principal de intarzierea diagnosticului si a initierii tratamentului. Cancerul pulmonar este ‘cel mai dramatic’ dintre toate neoplaziile, deoarece nu are simptome specifice, iar pacientii se prezinta la medicul specialist extrem de tarziu”, scrie medicul Cristian Oancea, managerulul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ din Timisoara, intr-o postare pe Facebook.

El mai precizeaza ca, in conditiile in care, la nivel mondial, circa 75% dintre pacienti sunt descoperiti cu neoplasm bronhopulmonar in stadii avansate, cand interventia chirurgicala efectuata in scop curativ nu este posibila, investigatia PET-CT devine fundamentala pentru pacienti, inclusiv pentru delimitarea limitei operabil/inoperabil.

Datele din literatura stiintifica sustin faptul ca investigatia PET-CT poate duce la schimbari semnificative in managementul acestor pacienti, in aproximativ 40% dintre cazuri.

“Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvaziva, nedureroasa si rapida, oferind informatii esentiale despre existenta si localizarea tumorii, despre extensia locala sau la distanta (metastaze), fapt ce permite un diagnostic si o stadializare precoce si, implicit, un tratament corect si rapid instituit”, mai subliniaza pneumologul Cristian Oancea.

In multe cazuri cu multiple comorbiditati, in care aparent, din investigatiile aflate la dispozitia medicului pneumolog, se contureaza o solutie operatorie, PET-CT-ul poate transa aceasta problema.

In forme tumorale (macronoduli) decizia de interventie post-PET-CT este adesea salutara si la fel si in forme metastatice unice.

Etichete: cancer pulmonar, PET-CT, investigatii diagnosticare cancer pulmonar, medici pneumologi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: