Proiecte de cercetare clinica la care pot participa persoanele afectate de cancer

27/07/2023
Proiecte de cercetare clinica la care pot participa persoanele afectate de cancer

Proiecte de cercetare clinica la care pot participa persoanele afectate de cancer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiecte-de-cercetare-clinica-la-care-pot-participa-persoanele-afectate-de-cancer/

Persoanele afectate de cancer pot participa la proiecte de cercetare clinica sau de cea mai buna ingrijire, iar informatiile legate de derularea acestor studii vor putea fi accesate de pe o platforma digitala a Ministerului Sanatatii, care va fi deschisa in urmatoarele luni, a anuntat conf. univ. dr. Michael Schenker, presedintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sanatatii.

“Exista un proiect de dezvoltare a unei platforme digitale, la care sa contribuie mai multe entitati si institutii guvernamentale de genul Ministerului Sanatatii prin comisiile de specialitate, CNAS, Agentia Nationala a Medicamentului, dar si altfel de entitati si ONG-uri, societati profesionale, centre medicale. Toata lumea trebuie sa aiba un acces deschis la aceasta platforma, trebuie sa fie o informare cat mai deschisa, cat mai exhaustiva vizavi de trialurile clinice care sunt in derulare”, a precizat Schenker, la o conferinta dedicata Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului Pulmonar, potrivit Agerpres.

De asemenea, medicul a explicat modul in care pacientul se poate inscrie intr-un proiect de acest tip.

“Foarte multe alte informatii vor fi postate acolo, sper sa se reuseasca sa se populeze intr-un ritm cat mai rapid cu informatii utile acea platforma. Mai departe, pacientul trebuie sa contacteze centrul in care se deruleaza trialul clinic respectiv, trebuie sa discute cu unul dintre medicii investigatori, care de la prima vizita o sa-i explice despre ce e vorba, o sa fie acea discutie de informare. E o discutie care se deruleaza in doua etape – o etapa de informare cu prezentarea tuturor detaliilor la acel studiu clinic, timp in care se parcurge un formular specific, care se numeste consimtamant, un formular foarte detaliat pe care pacientul il va studia, si va mai fi o alta discutie, in doua – trei zile, pe marginea informatiilor prezentate la prima intalnire, pe care pacientul le citeste in acel consimtamant. Medicul investigator trebuie sa-i explice toate lucrurile, dupa care, odata cu semnarea acelui consimtamant, lucrurile incep sa curga si practic participarea pacientului in acel trial clinic este deschisa”, a mai spus Schenker.

Potrivit medicului, pacientilor vor fi prezentate doua – trei variante de trialuri clinice, alaturi de varianta sau de variantele standard de tratament, iar pacientul va avea optiunea pe care o va considera cea mai utila pentru el.

Etichete: cercetare clinica, studii cercetare pacienti cancer, trialuri clinice

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: