Proiect privind functionarea sediilor secundare ale cabinetelor de medicina de familie

04/02/2022
Proiect privind functionarea sediilor secundare ale cabinetelor de medicina de familie

Proiect privind functionarea sediilor secundare ale cabinetelor de medicina de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-privind-functionarea-sediilor-secundare-ale-cabinetelor-de-medicina-de-familie/

In Parlament a fost depusa o initiativa legislativa potrivit careia cabinetele de medicina de familie vor putea deschide cel mult doua puncte secundare de lucru in alta unitate administrativ-teritoriala, eliminandu-se conditia impusa ca in acea localitate sa nu mai fie un alt cabinet medical de specialitatea medicina de familie.

Proiectul modifica si completeaza in acest sens Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, relateaza Agerpres.

“Cabinetele de medicina de familie pot deschide cel mult doua puncte secundare de lucru in alte unitati administrativ-teritoriale, daca solicitantul asigura un program fractionat de minimum 10 ore pe saptamana in norma lui de baza sau peste norma lui de baza. Infiintarea unui punct secundar de lucru intr-o unitate administrativ-teritoriala se realizeaza in conformitate cu prevederile legale si cu acordul autoritatilor administratiei publice locale” arata initiativa legislativa.

Totodata, proiectul mai prevede ca autoritatile administratiei publice locale pot acorda facilitati si stimulente aferente infiintarii si functionarii punctului secundar de lucru, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.
De asemenea, autoritatile administratiei publice locale pot incheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil in care sa se consemneze drepturile si obligatiile partilor.

“In actualul context pandemic si al necesarului de asistenta medicala primara din ce in ce mai mare, dar, in acelasi timp, de calitate, indeosebi in mediul rural, se impune adaptarea legislatiei la nevoile curente ale comunitatilor locale, prin crearea unei solutii legislative care sa incurajeze cabinetele de medicina de familie sa deschida puncte secundare si in alte unitati administrative in care exista deja un cabinet medical, daca autoritatile locale considera ca este oportun din punct de vedere al interesului social local. In contextul prevederilor legale actuale, in speta art. 75 din Legea nr.95/2006, autoritatile publice locale sunt in imposibilitatea de a asigura cetatenilor politici publice necesare respectarii dreptului fundamental al omului la sanatate, prin accesul real si de calitate la asistenta medicala preventiva si posibilitatea de a beneficia de ingrijire medicala, conditie obligatorie pentru o buna calitate a vietii”, se mai precizeaza in expunerea de motive.

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Etichete: cabinetele de medicina de familie, sedii cabinete de medicina de familie,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: