Proiect pentru testarea gratuita a cetatenilor pentru depistarea Covid-19

18/05/2020
Proiect pentru testarea gratuita a cetatenilor pentru depistarea Covid-19

Proiect pentru testarea gratuita a cetatenilor pentru depistarea Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-pentru-testarea-gratuita-a-cetatenilor-pentru-depistarea-covid-19/

Deputatul Sorin Bota a anuntat ca a depus la Parlament un proiect de lege privind testarea gratuita a cetatenilor pentru depistarea Covid-19. Potrivit unui comunicat de presa, testele ar urma sa se faca prioritar in cazul persoanele care prezinta simptome ale infectarii cu acest virus si pentru cele care urmeaza sa plece in zone in care se solicita dovada testarii.

“Am depus azi la Parlament un proiect de lege cu articol unic privind testarea gratuita a cetatenilor impotriva COVID – 19. Aceste teste se vor efectua prioritar pentru persoanele suspecte de imbolnavire, pentru persoanele care urmeaza sa plece in zone in care se solicita dovada testarii si pentru persoanele care prezinta simptome ale infectarii cu COVID – 19”, a precizat deputatul, conform comunicatului.

Potrivit sursei citate, initiatorul actului normativ a argumentat ca articolul 34 din Constitutia Romaniei garanteaza dreptul la ocrotirea sanatatii cetatenilor statului.

“Este nevoie de testare gratuita a cetatenilor, avand in vedere faptul ca efectuarea testelor se face la costuri ridicate, iar cetatenii au veniturile limitate. Totodata, in perspectiva crizei economice, fiecare leu conteaza pentru bugetul personal. Statul trebuie sa sprijine concret cetateanul si sa reduca cheltuielile inutile in aceasta perioada, in special cele materiale si cu achizitii de bunuri care nu sunt imperios necesare. Aceasta solicitare e bazata pe situatia actuala din tara legata de criza COVID – 19 si impune reglementarea de urgenta a accesului la testare al populatiei. Costul de 200-300 lei/test este unul nejustificat si impotriva principiului de a asigura, conform Constitutiei, acces la serviciile de sanatate si chiar dreptul la libera circulatie, pentru a merge la munca. Lipsa banilor pentru testare face ca aceste persoane sa nu poata merge la munca”, a mai transmis deputatul.

Etichete: testare gratuita covid-19, testare coronavirus, prioritati testare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: