Proiect pentru banca de sange, plasma umana si celule stem

01/03/2019
Proiect pentru banca de sange, plasma umana si celule stem

Proiect pentru banca de sange, plasma umana si celule stem

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-pentru-banca-de-sange-plasma-umana-si-celule-stem/

Pe site-ul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza a fost publicat un proiect in parteneriat public-privat privind realizarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem, printr-o investitie de peste 800 de milioane de lei, cu durata de realizare estimata la 25 de ani.

Potrivit studiului de fundamentare, sistemul de sanatate din Romania se afla intr-o continua evolutie si schimbare, atat in ceea ce priveste profilul bolilor, cat si al resurselor necesare vindecarii si/sau ameliorarii acestora, relateaza Agerpres.

Conform sursei citate, documentul aminteste ca, in conformitate cu raportul de tara intocmit de Comisia Europeana, starea de sanatate a populatiei din Romania este deficitara. Speranta de viata la nastere este cu mult sub media UE, atat in ceea ce priveste barbatii (71,6 ani, fata de 77,8), cat si in ceea ce priveste femeile (78,7 ani, fata de 83,3). Ratele mortalitatii legate de sistemul circulator si mortalitatea infantila sunt deosebit de ridicate, indica sursa citata.

Raportul mai indica faptul ca romanii sunt printre europenii cu cea mai redusa perceptie asupra starii lor de sanatate. In comparatie cu media UE de 3,7%, 10,4% din romani relateaza ca au avut nevoi medicale nesatisfacute din cauza costurilor, a serviciilor medicale furnizate la distanta sau a timpului de asteptare.

Continut educational:

Romania inca nu dispune de un sistem integrat de ingrijire pe termen lung, se mai arata in proiect.

Conform documentului, propunerea de partener public este Ministerul Sanatatii, prin Compania Nationala ‘Unifarm’.

Pana in acest moment, Romania este una dintre putinele tari europene care nu are propria capacitate de fractionare a plasmei, nu a implementat masuri concrete de ‘self-sufficiency’ (conform Directivei 89/381 EEC) si nu are niciun centru de transfuzie acreditat Plasma Master File, se mai arata in documentul citat.

Etichete: banca de sange, plasma umana, celule stem, ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: