Proiect MS: Program de specializare pentru medici in prevenirea si tratarea bolilor tropicale

22/08/2018

Proiect MS: Program de specializare pentru medici in prevenirea si tratarea bolilor tropicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-ms-program-de-specializare-pentru-medici-in-prevenirea-si-tratarea-bolilor-tropicale/


Un program de pregatire ce isi propune formarea de medici cu competenta in domeniul medicinii de calatorie, dar si cresterea numarului de consultatii inaintea unor deplasari in strainatate va fi implementat in doua centre medicale din Bucuresti si Constanta, relateaza Agerpres.

“Pana nu de mult, medicina de voiaj se limita la profilaxia malariei si vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene si a holerei, precum si la cateva sfaturi privind diareea calatorului. In ultimii ani, cunostintele stiintifice in domeniu s-au dezvoltat considerabil si mai multe specialitati medicale au devenit implicate in prevenirea si tratarea problemelor medicale care pot apare in calatoriile internationale. Bolile emergente si reemergente cu care ne confruntam in ultima perioada sunt febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya, iar extinderea arealului geografic al acestora impune o cunoastere si o implicare suplimentara a medicilor in prevenirea, diagnosticarea si tratarea corecta a acestor afectiuni”, potrivit unui proiect de ordin pus in dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Conform proiectului de act normativ, programul de studii complementare in domeniul prevenirii patologiilor asociate calatoriilor internationale cuprinde elemente educationale necesare insusirii abilitatii de a acorda consultatia inainte de plecare in scopul prevenirii bolilor ce pot fi dobandite, mai scrie sursa mentionata.

Structura si continutul cursului sunt bazate pe datele publicate recent in tratate si reviste de profil, iar centrele in care se va desfasura sunt Institutul National de Boli Infectioase ‘Prof. dr. ‘Matei Bals’ si Universitatea Ovidius Constanta.

Programul este destinat medicilor din specialitati precum boli infectioase, medicina de familie, medicina interna, pediatrie si are o durata de patru saptamani, pe parcursul a patru luni, totalizand un numar de 80 de ore.

Prelegerile vor fi sustinute de lectori din cele doua centre universitare, cadre didactice cu experienta, dar si de medici care sunt deja implicati in activitatea specifica medicinii de calatorie – medici specializati in medicina aeronautica si spatiala, vaccinologie, medicina tropicala, epidemiologie, sanatate publica.

Activitatea practica va include prezentarea de cazuri clinice teoretice, interactive, sub forma exercitiilor, dar si cazuri clinice ale pacientilor internati in spitalele de boli infectioase. Discutiile in plen se vor referi la situatii delicate privind consilierea inaintea calatoriei.

Examenul pentru obtinerea atestatului de studii complementare in medicina de calatorie va consta intr-o proba scrisa. Pentru a fi declarat admis candidatul trebuie sa obtina cel putin 70% din punctajul acordat, potrivit proiectului.

Atestatul dobandit confera medicului dreptul de a acorda consultatii in domeniul medicinii de calatorie, cu obligativitatea actualizarii cunostintelor prin cursuri organizate in centrele respective, mai prevede proiectul potrivit Agerpres.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. cretu liliana says:

    foarte interesant. as dori sa ma inscriu. vreau detalii:orarul cursurilor,conditii de inscriere

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: