Proiect legislativ pentru atragerea medicilor de familie in localitatile izolate

17/01/2019
Proiect legislativ pentru atragerea medicilor de familie in localitatile izolate

Proiect legislativ pentru atragerea medicilor de familie in localitatile izolate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-legislativ-pentru-atragerea-medicilor-de-familie-in-localitatile-izolate/

Medicii de familie din localitatile izolate ar putea deveni angajati ai autoritatilor locale, astfel incat sa nu mai depinda de remuneratia per capita stabilita de legislatia in vigoare si sa poata oferi servicii populatiei din satele sarace.

Initiativa legislativa a fost prezentata in timpul unei conferinte de presa, de catre deputatul Lucian Simion si are in vedere completarea Ordonantei de Urgenta nr. 18/2017 privind asistenta medicala comunitara, potrivit Agerpres.

“Se introduce in categoria de persoane care acorda asistenta medicala comunitara si categoria medicului de familie. El va putea fi platit pentru programul desfasurat, nu pe capitatie. Salariul va fi asimilat cu cel al personalului din zona comunitara si ca atare fiecare primar va putea sa faca toate demersurile necesare pentru a-si angaja medici”, a declarat deputatul Simion conform sursei mentionate.

Parlamentarul social-democrat a mai spus ca leafa unui medic ar ajunge in aceste conditii la 10.000 de lei net si ca finantarea remuneratiilor medicilor de familie din localitatile sarace va fi asigurata din bugetele locale prin decontari de la Ministerul Sanatatii, prin directiile de sanatate publica.

“Am primit avizul favorabil de la Guvern. Mi s-a solicitat o extindere a proiectului, in sensul in care initiativa se va aplica si in localitatile foarte sarace, nu doar in Delta Dunarii si Muntii Apuseni. Ramane sa se stabileasca definitia acestei notiuni de localitate saraca”, a mai spus deputatul PSD citat de Agerpres.

De foarte multi ani, autoritatile din judetul Tulcea reclama deficitul de medici din judet, iar pentru atragerea specialistilor in Tulcea s-a propus ministerului de resort dublarea sporului de izolare acordat medicilor din Delta Dunarii. Acest bonus financiar se acorda incepand din anul 2015, in perioada anterioara medicii specialisti din Rezervatie primind un spor de 100%.

Masura nu a avut efectul scontat, astfel ca in unele sate exista cabinet medicale bine dotate, dar fara specialisti.

autor

Autor: Adriana Pavel

8 Comentarii

  1. anton says:

    buna ziua , nu stiu de ce apare in mediul , si asa poluat , un mess ca asta cu medici care nu merita nimic / cred ca exista un adm de sit ? / la sit cu pareri – despre primari de ex , exista admin , care nu lasa orice , se pastreaza o anumita concordanta intre membrii comunicarii si idei si exprimare / privitor la subiectul principal , opinia mea e ca s-a facut ceva cindva , pt a trece de la salariat , la intreprinderea particulara ceva cu economia de piata , libera etc e desuet ? am impresia ca se vede asta pe la afacerea cu medicamente de ex nu vedem nicio reclama la tv cu medic de familie , pentru sute de reclame cu medicamente s-auzim de bine

  2. Mircea says:

    Constat multa deontologie si spirit colegial….poate moderatorii au luat o vacanta?
    P.S.Daca e medic,ar trebui sa aflam din care Colegiu face parte….

  3. Bratescu Sorin says:

    Nu este indicat ca medicii sa depinda de factorul politic,factor care a dovedit doar incompetenta.Este de dorit acordarea unui procent mai mare medicinei de familie sau infintarea unui fond special care sa suplimenteze veniturile la fel ca in cazul medicilo din spital.In statutul colegiului medicilor exista art. 66alin.3 care obliga colegiul sa apere pecuniar toti medicii,mai ales ca este singurul care negociaza din partea medicilor coca,articol pe care va rog sa-l cititi.

  4. CALATEAN says:

    Da și acum nu vreau primăriile să ne plătească pentru medicină școlară din rural.

  5. Rusu Lucian says:

    Se va crea astfel o noua strutocamila: medicul de familie bugetar, cu 10.000 lei net de la primarie (prin DSP) si medicul de familie privat (cu contract cu CJAS), pentru care Ministrul Sanatatii nu a gasit modalitatea de a creste finantarea astfel incat sa se apropie si ei cat de cat de veniturile medicilor din spitale. Rusine.

  6. Ludwig says:

    … foarte buna initiativa …insa plata “la cheremul “primarului nu este in regula … sa vedem cati medici vor acoperi deficitul …

  7. Cacic Tania says:

    Dar restul med de familie care primesc lunar 9600sau 10000lei din care trebuie sa plateasca impozite salarul a doua asistente ,curent electric,lemnr pt. incalzire
    dotari in cabinet iar med. fam. daca ii mai ramin –
    800sau 900 de lei .Ce parere aveti cum ne descurcam??
    Dar sa mai ramii la mina primarului sa te plateasca cind el abia ii ajunge pt salariatii de la primarie

  8. doki says:

    Nu cred in reusita acestui program,iar medicii existenti deja in rural n-au decat sa crape,ei nu merita nimic.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: