Proiect de reorganizarea ANMDM, pus in transparenta decizionala

20/09/2018

Proiect de reorganizarea ANMDM, pus in transparenta decizionala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-reorganizarea-anmdm-pus-in-transparenta-decizionala/


Un proiect privind reorganizarea Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) va fi publicat joi in transparenta decizionala, a anuntat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

“Este vorba despre un proiect legislativ de reorganizare a Agentiei Nationale a Medicamentului care este pe circuitul de avizare al Ministerului Sanatatii si azi la pranz va fi publicat in transparenta decizionala. Un proiect foarte bun, pentru ca stim cu totii ca in Sanatate timpul nu inseamna neaparat bani, timpul inseamna viata”, a spus Pintea, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca Ministerul Sanatatii a avut probleme la capitolul reglementare.

“Medicamentul este inca o problema in Romania. Stiti foarte bine ca nu trece o saptamana si in media apar stiri legate de lipsa sau disparitia unor medicamente, lipsuri pe care ni le asumam. Din pacate, la acest capitol nu am fost tocmai fruntasi (reglementari – n.r.), astfel incat nu putem da vina in permanenta pe Ministerul Finantelor ca nu finanteaza suficient sa avem medicamentele necesare. In ceea ce priveste reglementarile, rolul nostru este foarte delicat. Stiti foarte bine, intotdeauna se vorbeste despre presiuni ale industriei farma, despre presiuni ale asociatiilor de pacienti, dar, pana la urma, din punctul meu de vedere, este doar presiunea pacientului roman. Pacientul roman are dreptul ca si toti pacientii din lume de a beneficia de cele mai bune tratamente. Daca statul roman nu poate sa le asigure, atunci macar sa il informeze. Avem nevoie de un pacient roman informat”, a sustinut ministrul Sanatatii conform sursei mentionate.

Sorina Pintea a mai informat ca va fi publicata spre dezbatere publica, pe site-ul ministerului, o lista a medicamentelor strategice.

“Eu spun ca s-au facut si pasi inainte. Anul acesta am introdus 37 de molecule noi care au salvat multe vieti. Din pacate, procesul este greoi, este lung, pentru ca din nou nu avem suficiente reglementari. Am promis impreuna cu domnul secretar de stat Alexandrescu ca vom face acea corectie de preturi care nu s-a mai facut din 2015. Am publicat-o pe site-ul ministerului. O discutam, sunt greseli, le recunoastem, dar am facut-o dupa atata timp. Am promis o lista a medicamentelor strategice, lista o avem. O vom publica pe transparenta decizionala”, a mai explicat ministru, in cadrul Conferintei Nationale a Medicamentului ‘Siguranta pacientului si farmacovigilenta – reglementare – comunicare etica – acces’.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: