Proiect de lege privind prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale

16/12/2020
Proiect de lege privind prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale

Proiect de lege privind prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-lege-privind-prevenirea-si-limitarea-infectiilor-asociate-asistentei-medicale/

Camera Deputatilor a adoptat, in unanimitate, proiectul de lege privind prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale.

Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului general pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale, cu scopul de a creste nivelul de siguranta a pacientilor internati in unitatile medicale, precum si a persoanelor asistate si ingrijite in centrele rezidentiale pentru persoane adulte aflate in dificultate, relateaza Agerpres.

“Prevenirea infectiilor asociate asistentei medicale constituie un obiectiv major national intrucat aceste infectii reprezinta principala amenintare la adresa sigurantei pacientilor ingrijiti in unitati medicale. In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului, se infiinteaza Comitetul National pentru Prevenirea si Limitarea Infectiilor Asociate Asistentei Medicale (CNPLIAAM)”, prevede proiectul.

Potrivit acestuia, “Ministerul Sanatatii coordoneaza activitatea CNPLIAAM si, in colaborare cu ministerele si institutiile cu retele sanitare proprii, cu autoritatile administratiei publice locale si cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru centrele rezidentiale, sunt responsabile de planificarea, initierea, coordonarea, monitorizarea si evaluarea tuturor masurilor necesare pentru prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale, in toate unitatile medicale/centrele rezidentiale de stat si private. (…) Neindeplinirea acestor masuri atrage sanctionarea potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Principalele masuri la nivel national vor include, printre altele, elaborarea de ghiduri de prevenire, diagnostic si tratament pentru principalele sindroame ale acestor infectii, stabilirea necesarului de personal medical in vederea prevenirii, diagnosticarii si ingrijirii eficiente a acestor infectii, incluzand normarea minima obligatorie a unitatilor sanitare cu personal medical specializat in epidemiologie, sanatate publica si management, igiena si boli infectioase care sa asigure activitatile de implementare a programelor de prevenire si de utilizare judicioasa a antibioticelor.

Totodata, se prevede limitarea la minimul necesar a transferurilor pacientilor cu aceste infectii sau colonizati cu germeni cu risc epidemiologic major conform principiului ingrijirii lor acolo unde au fost diagnosticati sau identificati, incluzandu-se obligativitatea comunicarii infectiilor si/sau a colonizarii acestora, asigurarea de catre spitalele nou construite a unui minimum de 50% paturi in camere de 1-2 paturi, cu chiuveta, dus si grup sanitar propriu.

Potrivit sursei citate, alte masuri vizeaza organizarea in unitatile medicale de spitalizare continua a unor structuri functionale de boli infectioase pentru izolarea/gruparea si tratarea pacientilor cu infectii cu microorganisme multirezistente si cu Clostridium difficile, in termen de 24 de luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si definirea si dezvoltarea laboratoarelor de referinta si a celor cu capacitate de investigatii si analize microbiologice specializate.

De asemenea, unitatile medicale vor trebui sa asigure conditiile pentru izolarea/gruparea pacientilor cu infectii/colonizari cu acelasi microorganism cu risc epidemiologic major intr-o zona definita, de preferinta unica, a unitatii medicale sau a centrului rezidential si sa asigure conditiile necesare pentru limitarea riscurilor privind infectiile prin expunere profesionala la sange potential infectat.

Alte masuri se refera la vaccinarea personalului si reglementarea triajului epidemiologic al acestuia, la testarea de la internare si pe parcursul spitalizarii a colonizarii cu microorganisme multirezistente pentru categoriile de pacienti si microorganismele indicate in documentele strategice.

Potrivit sursie citate, personalul medical din unitatile sanitare si din centrele rezidentiale este responsabil de depistarea unor manifestari ale unor astfel de infectii, mai prevede proiectul de lege.

Aparitia oricarei infectii la un pacient spitalizat va fi in mod obligatoriu comunicata de asistenta sefa si de medicul curant catre serviciul de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale (SPIAAM).

Unitatile medicale au obligatia de a asigura conditiile pentru diagnosticarea infectiilor si tratamentul adecvat al acestora, conform competentelor, mai prevede proiectul.

Totodata, pacientul va fi transferat in alte unitati medicale doar daca interventiile medicale necesare sunt imposibil de efectuat in unitatea unde este internat si, in mod obligatoriu, cu comunicarea diagnosticului de infectie si a microorganismelor identificate ca agenti etiologici ai unor infectii.

Medicii care asigura ingrijirea pacientilor in unitati medicale au obligatia de a derula demersuri diagnostice pentru a confirma sau infirma caracterul asociat asistentei medicale al unei infectii si de a intocmi fisa de raportare a infectiei, pe care o inainteaza catre SPIAAM.

Neraportarea cazurilor de infectii se sanctioneaza potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Etichete: infectii asociate asistentei medicale, infectii spitalicesti, infectii nosocomiale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: