Proiect de lege: Cancerul de piele, boala profesionala

21/10/2015

Proiect de lege: Cancerul de piele, boala profesionala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-lege-cancerul-de-piele-boala-profesionala/

muncitori-constructii-cancer-de-pieleFederatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Societatea de Dermatologie vor sa initieze un proiect de lege prin care cancerul de piele sa fie considerat boala profesionala.

“Cancerul de piele care va fi depistat la cei care se expun datorita meseriei, de exemplu constructorii pe schele, sa fie considerat o boala profesionala. Ei nu au vrut sa se expuna dar asta le este meseria, chiar daca s-au protejat lucrand prelungit in raze ultraviolete normal ca pot dezvolta aceasta forma de cancer. Ne dorim o initiativa in acest sens”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC,

Acest proiect a fost prezentat deputatilor din Comisia pentru sanatate, odata cu raportul final al campaniei de preventie privind cancerul de piele.

Si prof. dr. Sorin Tiplica a explicat ca expunerea profesionala la razele ultraviolete poate sa conduca la cancer si a pledat pentru modificarea legislatiei.

“Expunerea profesionala la ultraviolete poate sa induca dezvoltarea de cancer. (…) Incercam sa raliem legislatia din tara noastra la standardele care exista in Europa. Cei mai avansati sunt medicii dermatologi, medicii de medicina muncii din Germania care au promovat aceste standarde si se vad deja rezultatele. Impreuna cu colegii din celelalte tari europene (…) incercam sa implementam aceste rezultate si la noi in tara si primul pas este avertizarea populatiei, dar trebuie sa implementam si aceste standarde, sa incercam sa le dam si o haina legislativa”, a afirmat medicul dermatolog, citat de Agerpres.

Potrivit unui studiu, 9 din 10 romani nu au fost la un control dermatologic in ultimul an, desi peste 50% dintre acestia sunt constienti de faptul ca alunitele pot reprezenta un pericol pentru sanatatea pielii.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: