Stiri medicale

Proiect de cercetare stiintifica, la Cluj. Se incearca regenerarea osoasa

Data ultimei actualizari: 16/03/2015

tratament-boli-rareUniversitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”din Cluj-Napoca deruleaza un proiect, in premiera nationala, prin care este experimentata o metoda de regenerare osoasa.

Acest experiment ar avea menirea de a veni mai ales ajutorul medicilor dentisti care fac implanturi.

Cercetarea urmareste regenerarea osoasa si modul in care celulele stem din tesutul adipos pot dezvolta os.

Metoda in sine consta in recoltarea unor celule stem de la opt porci vietnamezi, care sunt prediferentiate pentru a dezvolta os, apoi sunt implantate apoi in alveola, dupa extractia unei jumatati de dinte.

“De multe ori, in implantarea dentara, chirurgul trebuie sa adauge materiale de origine animala sau de alte origini, iar unele nu sunt bine tolerate de organism sau nu asigura regenerarea osoasa dorita. Folosirea celulelor stem ar fi o alternativa, iar cele derivate din tesutul adipos ar fi mai facile pentru ca toata lumea are tesut adipos, unii oameni chiar in exces.

Se realizeaza extractia dentara doar a unei jumatati de dinte. Se numeste premolarizare. Dupa aceea, in alveola care a ramas goala se insereaza aceste celule stem, se sutureaza si apoi se urmareste evolutia post operatorie”, a declarat doctorul Aranka Ilea, citata de ClujToday.ro si Romania Libera.

Pentru finalizarea acestui experiment va trece cel mai probabil un an de zile, dupa toate estimarile.

Costurile vor fi suportate de Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Daca experimentul va fi un succes, medicul care coordoneaza acest proiect stiintific spune ca va putea trece la cercetarea pe oameni.

 

 

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.