Proiect: Centru de Excelenta pentru Alzheimer, la Institutul Socola din Iasi

08/05/2019
Proiect: Centru de Excelenta pentru Alzheimer, la Institutul Socola din Iasi

Proiect: Centru de Excelenta pentru Alzheimer, la Institutul Socola din Iasi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-centru-de-excelenta-pentru-alzheimer-la-institutul-socola-din-iasi/

La Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi va fi construit, cu fonduri europene, un Centru de Excelenta pentru Diagnosticarea si Tratamentul Dementei Alzheimer. Proiectul este unic in tara noastra si are o valoare de 1,4 milioane de euro.

“In acest moment in Romania nu exista un sistem standardizat privind preventia si asistenta pacientilor cu dementa Alzheimer. Proiectul propus de noi, o premiera pentru tara noastra, este structurat atat pe depistarea pacientilor in stadiul de pre-dementa a bolii Alzheimer prin screening populational. Acest lucru este posibil prin determinarea cantitativa din sange a unor biomarkeri biochimici. Coordonatori vor fi prof. dr. Roxana Chirita si doctorul Brandusa Vornicu. Pe de alta parte, ne propunem construirea unui ‘Sat Alzheimer’ la sectia exterioara Barnova a Institutului. Acesta va fi construit si va functiona dupa modelul olandez pentru asistenta pacientilor cu Alzheimer in stadiul II, un stadiul mediu de evolutie a bolii”, a declarat dr. Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi, potrivit Agerpres.

Continut educational:

Potrivit sursei citate, managerul unitatii mai spune ca infiintarea unui astfel de centru este necesara, intrucat in cursul anului 2015, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost asistati 2.594 de pacienti cu dementa, 423 dintre acestia avand demente de tip Alzheimer, iar in 2016 numarul lor a crescut la 2.690, dintre care 425 fiind cu demente Alzheimer, in 2017 numarul lor a ajuns la 2.622, dintre care 348 demente Alzheimer. In 2018 numarul aproape s-a dublat, la Socola fiind inregistrate 4.322 cazuri de demente, dintre care 573 cu Alzheimer.

De asemenea, conform proiectului, ‘Sat Alzheimer’ va fi un spatiu special amenajat pentru pacienti, oferindu-le acestora un stil de viata cat mai normal posibil din punct de vedere fizic.

Etichete: diagnostic Alzheimer, tratament Alzheimer, Institutul Psihiatrie Socola

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: