Proiect: Cabinetele medicilor de familie, unitati sanitare de utilitate publica

26/09/2023
Proiect: Cabinetele medicilor de familie, unitati sanitare de utilitate publica

Proiect: Cabinetele medicilor de familie, unitati sanitare de utilitate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-cabinetele-medicilor-de-familie-unitati-sanitare-de-utilitate-publica/

Proiectul prin care cabinetele medicilor de familie vor putea obtine statutul de unitate sanitara de utilitate publica, a primit raport favorabil din partea Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor. Anuntul a fost facut de catre deputatul PNL Cristina Vecerdi.

“Astazi am mai facut un pas pentru facilitarea asigurarii asistentei medicale primare, cu precadere in mediul rural. Prin proiectul de lege initiat impreuna cu colegii mei, si care a primit raportul favorabil al comisiei pentru Sanatate si familie a Camerei Deputatilor, am creat posibilitatea cabinetelor medicilor de familie de a obtine statutul de unitate sanitara de utilitate publica. Acest statut permite darea in folosinta gratuita a spatiilor proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale, cu destinatie de cabinet de medicina de familie. Un pas important pentru dezvoltarea retelei sanitare de medicina primara si atragere a tinerilor medici in aceasta importanta specialitate.”, a transmis deputatul Cristina Vecerdi, marti, intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a grupului parlamentar al PNL.

Potrivit demnitarului, medicina de familie este specialitatea ce asigura asistenta medicala primara si continua, care prin actiuni terapeutice, profilactice, educationale si de recuperare contribuie la promovarea starii de sanatate a individului, a familiei si a colectivitatii.

“Asistenta medicala primara constituie primul nivel de contact cu sistemul sanitar, aducand serviciile de sanatate cat mai aproape de locul unde traiesc sau muncesc oamenii, in acelasi timp, este primul element al procesului continuu de pastrare a sanatatii.”, mai spune deputatul care a subliniat ca “exista zone intregi, putem spune desertificate, unde pe distante de zeci de km nu poti accesa servicii medicale primare.”

Cristina Vecerdi a reamintit, conform cifrelor furnizate de federatia patronatelor medicilor de familie, ca 328 de comune din Romania nu au nici un medic de familie. Ea a mai adaugat ca 559.611 de locuitori din Romania nu au nici un medic de familie in comuna in care locuiesc si ca doar1.496 de localitati din Romania (47%) au suficienti medici de familie.

Sursa foto: Cristina Vecerdi/FB

Etichete: cabinetele medicilor de familie, unitati de sanatate publica, deputat cristina vecerdi 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: