Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin

29/08/2012

Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/programul-national-de-screening-pentru-depistarea-precoce-activa-a-cancerului-de-col-uterin/

Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin al Ministerului Sanatatii va fi functional  incepand cu 1 septembrie a.c.  Obiectivul  acestui program de screening  il reprezinta  prevenirea  si combaterea cancerului de col uterin , precum si  reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Cu ajutorul acestuia  se poate depista  boala in stadii cat mai precoce, vindecabile si  indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Totodata, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei in vederea adoptarii unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin nu vor putea intra in acest program.

 

Cine poate intra in program?

 Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes –Papanicolau.

Femeile care au implinit varsta de 64 de ani  si care la  ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normalenu  nu vor fi testate.

 

Unde se pot adresa persoanele interesate?

Programul se deruleaza  in 10 judete ale tarii- Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj si  Timis.

 Activitatea va fi coordonata de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si”Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de  Urgenta “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

 

Cum procedam?

Pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program.  Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis de catre centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Programul Ministerului Sanatatii este gratuit si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani .In acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

 

Articol realizat de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: