Producatorii de medicamente generice : Peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata

13/07/2017

Producatorii de medicamente generice : Peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-generice-peste-2-000-de-medicamente-risca-sa-dispara-de-pe-piata/

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au avertizat, joi, intr-o conferinta de presa, ca peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata din cauza taxei clawback, care tinde sa creasca spre 30%.

Dintre cele peste 2.000 de medicamente, 62% costa sub 25 de lei.  APMGR cere trecerea la calculul diferentiat al taxei clawback in acest an sau la plafonarea acesteia.

“Tragem un semnal de alarma legat de disponibilitatea medicamentelor ieftine, accesibile, generice pentru pacientii romani si, concomitent cu asta, credem noi ca si industria locala a producatorilor medicamentelor generice va suferi enorm. Credem ca situatia actuala va determina retragerea si mai multor medicamente ieftine generice de pe piata. Problema cea mai arzatoare este taxa clawback. Temerea noastra este ca pe baza evolutiei va ajunge la 30% la sfarsitul anului. Este o situatie absolut dramatica, care pune in dificultate toti producatorii de medicamente generice, in special pe cei locali”, a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR, potrivit Agerpres.

El a mai precizat ca “un clawback de 30% anualizat inseamna ca industria farmaceutica, producatorii de medicamente, contribuie cu 2,6 miliarde de lei la finantarea medicamentelor din Romania”.

Presedintele APMGR a sustinut ca aceasta crestere a taxei clawback ar duce la disparitia unor medicamente esentiale pentru milioane de pacienti, mai ales cei cronici, medicamente care se adreseaza unor arii terapeutice de baza pentru boli precum cele cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital

Creatorii vaccinului anti-Covid BioNtech /Pfizer, distinsi cu un prestigios premiu

Inspectorii sanitari vor verifica, zilnic, numărul paturilor ATI pentru pacientii Covid

Conditii de participare la Loteria de vaccinare | Premii in valoare de 15.000.000 lei

Dr. G. Dumitra: Nu exista argument impotriva vaccinarii simultane anti-Covid cu alt vaccin