Producatorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback

23/09/2016

Producatorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-cer-eliminarea-taxei-clawback/

Suspendarea-taxei-clawback Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita Guvernului sa ia in considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politica de preturi rationala si predictibila, singurele masuri care ar putea stopa, in acest moment, disparitia medicamentelor de pe piata, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei mentionate, piata de medicamente a scazut in ultimele 12 luni cu 4,4%, in principal din cauza scaderii medicamentelor pe baza de prescriptie in farmacii cu 7,5%, conform datelor de piata furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanta majora pentru sanatatea populatiei, precum cel al bolilor cardiovasculare,piata a scazut cu 18,6%.

“Accesul pacientilor la tratament este din ce in ce mai dificil, in conditiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producatorilor de medicamente si a unei subfinantari evidente a sistemului de sanatate”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM, conform comunicatului.

 Producatorii de medicamente mai spun ca taxa clawback a fost introdusa in 2009 ca o masura temporara, in contextul crizei financiare, si  ca a afectat exclusiv producatorii de medicamente, care acopera astfel intreg deficitul public de finantare pe piata medicamentelor din Romania (aproximativ 1,5 miliarde lei in anul 2015).

“Taxa clawback este un esec evident. Economiile pe care statul pretinde ca le-a facut cu ajutorul preturilor mici si al suprataxarii vor fi cu mult depasite de cheltuielile pentru tratarea unor afectiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au disparut”, a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv al APMGR in comunicatul de presa.

 Cele doua asociatii, ARPIM si APMGR  mai atrag atentia ca dezbaterea despre o noua politica de preturi a medicamentelor este incompleta, in conditiile mentinerii in orice forma a taxei clawback.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

DSP Iasi face apel la voluntari si ONG-uri pentru transportul personalului la recoltarea probelor COVID-19

CMR ofera consiliere celor care beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 56/2020

Webinar: Managementul deficitului de fier in insuficienta cardiaca – de la ghiduri clinice la practica de fiecare zi

Ministerul Sanatatii: Alte 930 000 de doze de vaccin gripal vor ajunge in cabinetele medicilor de familie

Studiu: Reinfectarea cu Covid-19 este putin probabila timp de circa 6 luni