Principala cauza de mortalitate din Romania ar putea fi prevenita

20/11/2014

Principala cauza de mortalitate din Romania ar putea fi prevenita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/principala-cauza-de-mortalitate-din-romania-ar-putea-fi-prevenita/

bpoc3Romania se confrunta cu o rata de mortalitate prin boli cronice de doua ori mai mare decat media din statele UE, iar mortalitatea pentru principalele boli netransmisibile este mai accentuata decat in alte tari UE, in special in cazul mortalitatii premature (la 0 – 54 ani), potrivit Eurostat.

Lipsa evaluarii riscurilor, depistarea tarzie a afectiunilor si absenta unui program eficient de preventie sunt cateva dintre cauzele subliniate in Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, elaborata de Ministerul Sanatatii.

Factori de risc: fumatul, alimentatia, sedentarismul

Bolile netransmisibile (BNT) sau ”cronice” sunt afectiuni medicale sau maladii de durata, care progreseaza lent si reprezinta o problema majora de sanatate publica. Se estimeaza ca pana la doua treimi din decesele premature cauzate de BNT sunt legate de expunerea la patru mari factori de risc: fumatul, alimentatia necorespunzatoare, lipsa de activitate fizica si consumul de alcool, iar o treime din cazuri sunt legate de sistemele de sanatate deficitare, care nu raspund in mod eficient nevoilor medicale ale persoanelor cu BNT.

Un ghid elaborat de organizatiile UNICEF si NCD Child privind controlul BNT la copii si adolescenti arata ca circa 10% din decesele provocate de BNT au loc in randul persoanelor care nu au implinit 20 de ani.

Educatie pentru sanatate in scoli

Junior Achievement Romania pregateste o programa transdisciplinara de educatie pentru sanatate si viata activa, ce ar putea veni in completarea programului optional de educatie pentru sanatate pentru clasele a IX-a si a X-a, cu modulele Sport si Alimentatie sanatoasa. Acestea sunt implementate in peste 230 de scoli si au implicat pana in prezent 11.600 de elevi din peste 100 de localitati.

Modulele includ si activitatea cluburilor antreprenoriale ce revitalizeaza activitatile sportive din licee si incurajeaza tinerii sa adopte un stil de viata activ si sanatos.

Programul este implementat de organizatia Junior Achievement, finantat de AstraZeneca si sprijinit de Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si cuprinde elemente de preventie a imbolnavirii prin intelegerea modului de functionare a sistemelor cardiovascular si respirator, precum si un program saptamanal de activitati fizice.

Potrivit unui sondaj realizat de organizatia Junior Achievement Romania in randul cadrelor didactice si elevilor, principalele nevoi de informare la nivelul elevilor sunt fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, gestionarea stresului, importanta alimentatiei sanatoase, descoperirea fiziologiei corpului omenesc si igiena personala.

Mai mult de jumatate dintre cei chestionati considera ca modalitatea cea mai eficienta de a promova informatiile despre aceste subiecte in randul tinerilor este introducerea in scoli a unui program educational transcurricular.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: