Primul transplant de cord din acest an | Medicul a multumit familiei donatoarei

21/03/2019

Primul transplant de cord din acest an | Medicul a multumit familiei donatoarei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primul-transplant-de-cord-din-acest-an-medicul-a-multumit-familiei-donatoarei/

Un barbat de 39 de ani din judetul Mures a primit o inima noua in urma primului transplant de cord din acest an din tara, realizat la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures.

Interventia a avut loc miercuri seara si a fost condusa de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, profesor doctor Horatiu Suciu.

“In aceasta seara am efectuat o interventie de transplant de cord; beneficiarul a fost un pacient tanar, in varsta de 39 de ani, din judetul Mures, aflat in evidenta noastra de peste un an. El a mai fost o data chemat pentru transplant, dar nu i s-a facut lui. Si chiar asa cum spuneau si parintii, nu mai avea sperante, dar ne bucuram ca a rasarit soarele si pe strada lui. Un pacient tanar a beneficiat de o sansa la o viata noua, un lucru pentru care ne bucuram. Din pacate, aceste interventii – ma refer la transplant, in general si la transplantul cardiac in mod special – se fac intr-un ritm mult prea mic pentru numarul mare de pacienti care sunt in tara. Cordul a fost prelevat de la Bucuresti, de la Spitalul de Urgenta Floreasca, a fost o echipa de la clinica noastra care s-a deplasat in cursul diminetii la Bucuresti pentru a preleva cordul. Acesta a venit pe calea aerului cu un elicopter SMURD si interventia a decurs fara probleme. A durat cam patru ore si jumatate si in acest moment suntem multumiti de rezultat, precum si de starea clinica a pacientului. Este, din pacate, doar primul transplant din acest an, speram sa fie urmat de cat mai multe, pentru ca sunt foarte multi pacienti care trebuie sa beneficieze de aceste interventii, foarte multi, aproximativ 30 pacienti care au nevoie de un cord, fiindca acesti pacienti nu pot sa reziste foarte mult”, a declarat dr. Horatiu Suciu conform Agerpres.

Medicul Horatiu Suciu a multumit familiei care, in ciuda pierderii pe care a suferit-o, a decis sa salveze mai multe vieti donand organele tinerei de 20 ani, care si-a pierdut viata in urma unui accident rutier.

Continut educational:

“E un lucru bun ca aceste interventii se pot face la Targu Mures, in institutul nostru care, daca mai era nevoie, a demonstrat ca are specialistii care pot sa faca aceste interventii extrem de delicate si cu rezultate foarte bune. (…) Doresc sa transmit felicitari colegilor care au ingrijit donatorul, am primit un cord foarte bun si este in mare masura si meritul lor. Dar, in primul rand, vreau sa transmit condoleante si, in acelasi timp, multumiri, pentru taria de care a dat dovada familia si si-a dat acordul pentru prelevare. Din pacate, au mai fost potentiali donatori si anul acesta, dar de multe ori refuzul donarii organelor a fost principala cauza pentru care astazi se face doar primul transplant. Familia trece prin momente foarte grele, dar pentru faptul ca a donat aceste organe, a salvat patru vieti, poate chiar mai multe – inima, plamani, ficat -, aceasta poate fi o usoara consolare”, a mai spus dr. Suciu conform sursei citate.

Familia barbatului a multumit, la randul ei, familiei tinerei donatoare pentru gestul facut, aratand ca i-a dat o noua sansa la viata fiului lor, care are de crescut doi copii mici.

Etichete: transplant de cord, inima noua, Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Cseke Attila: Este nevoie de o noua abordare a campaniei de vaccinare, mai ales in zonele rurale

Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

DSP Sibiu: Includerea medicilor de familie in activitatea de eliberare a certificatelor verzi

Streinu-Cercel: Sistemul sanitar din Romania este blocat in momentul de fata

Autoritatile vor sa atinga pragul de imunizare colectiva pana la finalul anului