Primul studiu de prevalenta a bolilor respiratorii obstructive cronice din Romania

02/12/2011

Primul studiu de prevalenta a bolilor respiratorii obstructive cronice din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primul-studiu-prevalenta-bolilor-respiratorii-obstructive-cronice-romania/

Primul studiu de prevalenta a bolilor respiratorii obstructive cronice din Romania in anul 2008, a fost coordonat de prof.dr. Florin Mihaltan(foto), presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Rezultatele au fost prezentate in cadrul evenimentului “Stiinta prezentului – arta viitorului in medicina respiratorie”, desfasurat la Bucuresti.

Una dintre concluziile trase in urma studiului este legata de mentinerea prevalentei fumatorilor si in anul 2008. Acest impact al fumatului este regasit si in lotul mai mic de pacienti, simptomatici, demonstrând ca tabagismul ramâne cea mai de temuta cauza de generare sau intretinere a acestui grup de afectiuni respiratorii cronice.

Sfaturile legate de fumat se dau la mai putin de 50% din pacienti, iar accesul pacientilor cu afectare respiratorie pentru diagnostic si monitorizare este precar.

A doua concluzie este legata de comportamentul pacientilor, in principal a celor cu BPOC, dar acest lucru se remarca si la cei astmatici. Bolnavii nu viziteaza medicul deoarece s-au obisnuit cu simptomele, considera simptomatologia ca fiind neimportanta sau nu sunt siguri ca afectiunea pe care o au merita sau poate fi tratata.

Spirometria este si din aceasta cauza subutilizata si la noi, iar pe viitor , intr-un urmator studiu, va exista probabil o dificultate de interpretare deoarece in astmul bronsic ca si in cazul BPOC-ului poate exista si obstructie fixa.

Doriti sa aflati mai multe despre BPOC? Va recomandam cursurile noastre online din programul de educatie medicala continua sustinut de SNMF: 

3 avertismente pentru autoritati si medici

Avantajul major al acestui studiu este creat in principal de valoarea de “ semnal” pe mai multe planuri pe care o da constituindu-se intr-un mesaj, dar si avertisment pentru medicii din diverse specialitati, dar si pentru Ministerul Sanatatii.

  • avertisment pentru Ministerul Sanatatii asupra faptului ca atât astmul cât si BPOC-ul reprezinta o problema majora de sanatate (in timp ce mortalitatea prin cancer, boli cardiace si accidente vasculare cerebrale inregistreaza scaderi de 3%, 52% si respectiv 63%, mortalitatea prin BPOC a crescut cu 103%, nivel neatins de nici o alta boala)
  • avertisment pentru epidemiologii din tara noastra: in ciuda problemelor viitoare pe care le vor crea cele doua boli obstructive cronice analizate de noi la nivel de 2009 (astm si BPOC ) nu exista studii confidente
  • avertisment pentru medicii care, alaturi de pacienti, au tendinta sa minimalizeze simptomatologia si impactul acestor boli, fapt care duce la subiagnosticare si lipsa tratamentului adecvat.

Relatia pacientilor cu medicul

Studiul de prevalenta a bolilor respiratorii cronice in populatia Romaniei a analizat si relatia pacientilor cu medicul prin urmatorii indicatori:

  • adresabilitatea la medicul de familie/specialist in ultimele 12 luni pentru simptome respiratorii (sufocare, tuse)
  • adresabilitatea periodica pentru problemele respiratorii la un specialist
  •  existenta in antecedentele persoanei a unei prescriptii de tratament inhalator pentru probleme respiratorii.

Acesti indicatori au fost analizati comparativ la fumatori si nefumatori.La prima intrebare :v-ati adresat medicului specialist pentru probleme respiratorii (sufocare, tuse) in ultimele 12 luni? s-a observat ca:
– 20,31% dintre nefumatori si numai 5,25% dintre fumatori s-au adresat medicului specialist,pentru probleme respiratorii (sufocare, tuse) in ultimele 12 luni;
– 48,72% dintre nefumatori si numai 33,33% dintre fumatori consulta cu regularitate un medicpentru probleme respiratorii;
– 66,67% dintre nefumatori si numai 51,85% dintre fumatori au recunoscut in antecedente prescrierea unui tratament inhalator pentru probleme respiratorii.
Toate aceste elemente se leaga: fumatorul bolnav atribuie simptomatologia fumatului, si are tendinta sa o minimalizeze, fapt care indeparteaza momentul consultului, al diagnosticului si al tratamentului.

Potrivit studiului prevalenta BPOC in functie de varsta este de: 5,00% pentru subiectii peste 30 ani si
3,2% pentru subiectii peste 40 ani. In privinta wheezingului la nivelul lotului studiat, prevalenta inregistrata a fost de 21,4%, in timp ce pentru wheezing la cei cu vârsta sub 30 ani prevalenta era de 2,67% pentru wheezing. Prevalenta de 1,78% s-a inregistrat la tinerii sub 30 ani si fumatori, iar de 11,07% pentru wheezing la nefumatori.

Autor: redactor sef: Alexandra Manaila

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: