Primul examen national de dietetician autorizat va fi organizat de UMF Cluj-Napoca

21/04/2022

Primul examen national de dietetician autorizat va fi organizat de UMF Cluj-Napoca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primul-examen-national-de-dietetician-autorizat-va-fi-organizat-de-umf-cluj-napoca/

Primul examen national de dietetician autorizat, organizat sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca in colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din Romania (CDR), va avea loc la Cluj-Napoca in data de 21 mai 2022, anunta reprezentantii institutiei de invatamant.

Acest concurs va fi organizat conform Legii 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum si infiintarea, organizarea, functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania. Examenul national de dietetician autorizat se va organiza in centrul universitar Cluj-Napoca si in alte patru centre universitare cu program de studiu de licenta Nutritie si Dietetica si anume: Targu Mures, Iasi, Timisoara si Suceava.

Examenul se desfasoara dupa o metodologie si tematica comune la nivel national, iar bibliografia si subiectele sunt elaborate de catre comisia de examen stabilita in fiecare centru teritorial.

“Acest examen national reprezinta un moment important in reglementarea profesiei de dietetician si incununeaza peste zece ani de eforturi comune ale asociatiilor profesionale de dieteticieni (ADR si AROND), alaturi de institutiile de invatamant superior care formeaza, incepand cu anul 2008, specialisti in nutritie si dietetica.” precizeaza UMF Cluj-Napoca intr-un comunicat remis Formare Medicala.

Pentru inscrierea la examenul national de dietetician autorizat, candidatii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele cerinte:

• detinerea diplomei de licenta in specializarea nutritie si dietetica, eliberata de o institutie de invatamant superior, acreditata in Romania, cu o durata de minimum 3 ani, pe domeniul sanatate (180 credite)

SI

• detinerea unei diplome de masterat in domeniul nutritiei si dieteticii (120 credite)

SAU sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul specializarii, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in normele metodologice

Promovarea acestui examen reprezinta ultima etapa in vederea obtinerii dreptului de libera practica pentru exercitarea profesiei de dietetician, care se va elibera ulterior de catre Colegiul Dieteticienilor din Romania.

Profesia de nutritionist-dietetician este recunoscuta in Romania de catre Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii si cuprinsa in COR la grupa de baza 2265, nivelul 4 de instruire (studii superioare). Conform COR, dieteticienii si nutritionistii evalueaza, planifica si implementeaza programe pentru a spori impactul benefic al alimentelor si al nutritiei asupra sanatatii umane.

Programul de studii de licenta NUTRITIE SI DIETETICA este inclus in oferta de studii a Facultatii de Farmacie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, incepand cu anul 2008. UMF „Iuliu Hatieganu” este prima universitate din Romania care a propus si a infiintat aceasta specializare. Programul de studiu ofera o formare multidisciplinara, adaptata cerintelor pietei muncii si este acreditat ARACIS in limba romana, cursurile fiind finalizate cu o diploma de licenta in Nutritie si Dietetica.

Calendarul examenului national de dietetician autorizat:

7 mai – Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi
15 mai – Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures
20 mai – Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes”, Timisoara
21 mai – Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
22 mai – Universitatea ,,Stefan cel Mare” din Suceava

Informatii cu privire la desfasurarea examenului national de dietetician autorizat in centrul universitar Cluj-Napoca puteti gasi AICI.

Etichete: dietetician autorizat, program de studiu nutritie si dietetica, umf cluj-napoca

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: