Primele rezultate ale proiectului de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat in farmacii

10/08/2023
Primele rezultate ale proiectului de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat in farmacii

Primele rezultate ale proiectului de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat in farmacii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primele-rezultate-ale-proiectului-de-evaluare-a-riscului-de-diabet-zaharat-derulat-in-farmacii/

Peste 20% dintre cei evaluati au risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani, arata primele rezultate ale proiectului de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat in farmacii.

Lansat in luna mai, proiectul pilot se deruleaza, in prezent, in farmaciile din tara, cu scopul de a contribui la preventia si depistarea precoce a acestei afectiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice.

Proiectul pilot se adreseaza tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc sa afle daca sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani. Dincolo de evaluarea riscului, farmacistii ofera informatii despre factorii de risc implicati in aparitia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce inseamna riscul de diabet zaharat, precum si interventiile preventive recomandate pentru un stil de viata sanatos.

• Dintre cei evaluati 30,6% au risc scazut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc usor ridicat,
• 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare
• 21,8% au istoric de glicemie crescuta
• 22,2% au istoric de diabet in familie (rude de gradul 1)
• 41,6% dintre respondenti sunt supraponderali, iar 27,9% sufera de obezitate

Proiectul se desfasoara in cadrul unui parteneriat tripartit intre Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), sub umbrela Forumului Roman de Diabet.

Farmaciile se alatura acestei initiative in mod voluntar, iar evaluarea riscului se realizeaza gratuit, prin intermediul unui chestionar de evaluare.

“Ne bucura faptul ca, de la inceputul campaniei, peste 4000 de romani si-au evaluat deja riscul de diabet zaharat. Vreau sa le multumesc colegilor mei farmacisti care participa la acest proiect, contribuind astfel la un efort national de preventie a diabetului zaharat. Prin implicarea activa a acestora, colegii mei consolideaza rolul esential al farmacistului in sistemul de sanatate publica, prin serviciile farmaceutice de educare si preventie”, a declarat Florina Bonifate, Secretar General, Colegiul Farmacistilor din Romania, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, rezultatele preliminare ofera informatii de interes si cu privire la obiceiurile alimentare, stilul de viata sau istoricul medical al populatiei intervievate.

“Proiectul se bucura de deschiderea si interesul populatiei fata de starea de bine si depistarea unor predispozitii sau chiar afectiuni, preventia fiind primul pas pentru o viata sanatoasa. Ii incurajam pe toti cei care doresc sa-si evalueze riscul de diabet zaharat sa verifice la care dintre farmaciile din proximitate pot face acest lucru. Este un proces gratuit, simplu si care nu necesita mult timp. In plus, le recomandam celor care iau aceasta decizie sa poarte discutii deschise cu specialistii din farmacii pentru a primi informatii utile si recomandari in functie de rezultatele evaluarii”, a adaugat Catalina Pintea, Presedinte, Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, conform comunicatului de presa.

Pana in prezent au fost completate 4057 de chestionare, o pondere mai mare dintre respondenti fiind de sex feminin (56,1%). Dintre cei evaluati, 30,6% au risc minim de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc usor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.

Din totalul celor evaluati, cei mai multi au sub 45 de ani (36,7%). Urmeaza grupa de varsta 45-54 ani, cu 26%, apoi grupa 55-64 de ani, cu 20,7%. Cel mai putin au fost evaluati cei din grupa de varsta de peste 64 de ani, acestia reprezentand 16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele.

“Pentru ARPIM, preventia in diabet reprezinta un obiectiv prioritar, iar acest proiect este o initiativa concreta de a preveni si/ sau depista timpuriu cazurile de diabet zaharat. Ne bucuram ca avem sprijinul necesar pentru a-l implementa si am speranta ca-l vom dezvolta cat mai mult. Fac apel catre toti romanii sa mearga in farmacii sa-si evalueze riscul de diabet zaharat, pentru ca in joc este sanatatea lor. Diabetul ne priveste pe toti, este o boala cu o incidenta ingrijorator de mare, care poate fi prevenita si combatuta doar prin responsabilitatea si implicarea fiecaruia dintre noi”, a adaugat si Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Etichete: evaluarea riscului de diabet, evaluare risc diabet farmacii, risc diabet

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: