Prima terapie trombolitica efectuata in judetul Harghita

31/05/2019

Prima terapie trombolitica efectuata in judetul Harghita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-terapie-trombolitica-efectuata-in-judetul-harghita/

Pe sectia de neurologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc s-a realizat, in aceasta saptamana, prima terapie trombolitica efectuata in judetul Harghita.

Potrivit unui comunicat de presa remis de unitatea medicala, s-a urmat procedura stricta in astfel de cazuri, iar starea pacientului s-a ameliorat.

“Pacientul de 77 ani din Miercurea Ciuc a prezentat debutul simptomatologiei la ora 7.30, in dimineata zilei de marti. A prezentat hemiplegie dreapta, tulburari de exprimare verbala. Dupa efectuarea analizelor de sange si a analizelor CT s-a trecut la verificarea criteriilor pentru tromboliza, iar la ora 9,40 s-a administrat tromboliliticul. Aceasta este fibrinolitic administrat intravenos pentru dizolvarea cheagului de sange care produce infarctul cerebral. Dupa administrarea terapiei s-a urmarit protocolul strict. Starea pacientului s-a ameliorat dupa administrarea tromboliticului. In momentul actual isi poate mobiliza membrul inferior afectat si a fost inceputa gimnastica medicala pentru ajutarea recuperarii”, a declarat medicul neurolog Dabóczy Mátyás, citat in comunicat.

Continut educational:

Pentru aceasta procedura, prima tromboliza realizata la un spital din Harghita, au fost folosite primele doua doze dintr-un medicament folosit in aceasta terapie, care au fost achizitionate de spital din donatia primita cu ocazia unui bal de caritate, organizat anul trecut de catre Asociatia Intreprinzatorilor din Ciuc si Consulatului General al Ungariei Miercurea Ciuc.

Conform sursei citate, unitatea medicala a mai cumparat doze din acest medicament, care poate fi administrat pacientilor care au nevoie de terapie trombolitica.

“Este de mentionat insa, ca tromboliza nu poate fi administrata fiecarui pacient care sufera accident vascular cerebral ischemic, exista un sistem de criterii exacte despre posibilitatile de administrare a acestuia”, se arata in comunicatul spitalului.

Etichete: terapie trombolitica, tratament avc, semne avc, spital miercurea ciuc

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati