Prima saptamana epidemica din acest sezon gripal

30/01/2020
Prima saptamana epidemica din acest sezon gripal

Prima saptamana epidemica din acest sezon gripal

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-saptamana-epidemica-din-acest-sezon-gripal/

Potrivit unei informari a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), saptamana 20-26 ianuarie a fost prima saptamana epidemica din acest sezon.

“Activitatea gripala a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere nationala. Rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. Au fost raportate la nivel national 3.645 de cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg teritoriul tarii, mai multe cu 7,4% comparativ cu cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent (3.393 cazuri). La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 102.981, cu 23,2% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (134.201) si cu 26,1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (81.646). Deoarece cresterea numarului de imbolnaviri fata de nivelul asteptat (media aritmetica a numarului de cazuri raportate in trei saptamani anterioare) a fost mai mare de 20% si au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale apartinand aceluiasi subtip, din totalul produselor patologice test ate, saptamana 4 a fost caracterizata ca prima saptamana epidemica din acest sezon”, scrie intr-o informare a CNSCBT.

Potrivit sursei citate, pana in prezent, s-au inregistrat 10 decese cauzate de gripa. Ultima victima este un copil de 12 ani din Bucuresti, fara conditii medicale preexistente cunoscute, nevaccinat anti-gripal, confirmat cu virus gripal tip A.

Etichete: epidemie gripa, sezon gripal, imbolnaviri de gripa, preventie gripa, vaccinare antigripala

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: