Prevalenta alergiilor in Romania | Un sfert din populatie sufera de o forma de alergie

09/12/2021
Prevalenta alergiilor in Romania | Un sfert din populatie sufera de o forma de alergie

Prevalenta alergiilor in Romania | Un sfert din populatie sufera de o forma de alergie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prevalenta-alergiilor-in-romania-un-sfert-din-populatia-romaniei-sufera-de-o-forma-de-alergie/

Specialistii romani trag semnalul de alarma si spun ca un sfert din populatia Romaniei sufera de o forma de alergie.
1 din 4 adulti si fiecare al treilea copil sufera de rinita alergica, 1 din 5 copii sufera de astm alergic, 2% dintre adulti si 10% dintre copii sunt diagnosticati cu alergii alimentare.

De asemenea, 1.120.000 de romani adulti au o alergie medicamentoasa, potrivit unui comunicat de presa al Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

“Se estimeaza ca incidenta bolilor alergice este in crestere, ca si in toate tarile UE, aproximativ 8 milioane de romani (adulti si copii) sufera de o forma de alergie. Este important de mentionat ca cele mai multe afectiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, atat din perspectiva vietii sociale cat si profesionale, generand costuri semnificative la nivelul sistemului de sanatate publica si al societatii. Sistemele de ingrijire a sanatatii se confrunta cu costuri ridicate pentru managementul pacientilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de ingrijire a sanatatii, farmacoterapie, absente de la locul de munca si pierderea productivitatii”, a declarat prof. dr. Carmen Panaitescu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Prevalenta, dar si complexitatea si severitatea bolilor alergice este in continua crestere la nivel mondial, afectand in special copiii si tinerii.

In Europa, se estimeaza ca unul din 4 europeni sufera de o afectiune alergica si se preconizeaza ca in viitorii 5 ani unul din doi europeni va fi alergic.

In cifre, povara acestor boli este uriasa: 300 de milioane de pacienti cu astm, 400 de milioane cu rinita alergica, 200-250 de milioane cu alergii alimentare si peste 10% din populatie cu reactii alergice la medicamente.
Mai mult, afectiunile alergice pot evolua spre forme severe, amenintatoare de viata, asa cum este anafilaxia.

“In aceste conditii, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica este angrenata in elaborarea strategiei nationale de management al bolilor alergice, promovand o abordare multidisciplinara, in concordanta cu recomandarile internationale. In aceasta perioada pandemica, ne aducem contributia la rezolvarea problemelor legate de asigurarea serviciilor de sanatate pentru pacientii alergici dar si pentru solutionarea potentialelor aspecte alergologice legate de vaccinarea anti COVID-19, conform recomandarilor internationale. Avand in vedere importanta cercetarii, sustinem dezvoltarea retelei nationale de centre de cercetare in alergologie, in paralel cu intarirea legaturilor cu societatile profesionale internationale”, Prof. Dr. Carmen Panaitescu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Prevalenta alergiilor in Romania

Rinita alergica are o prevalenta estimata in randul adultilor de 20%-25%, deci afecteaza tot al patrulea adult iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii sufera de aceasta forma de afectiune, considerata cea mai frecventa afectiune cronica a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergenele fata de care exista sensibilizare (de tip indoor – ca de exemplu acarienii din praful de casa, sporii de fungi, scuamele de animal sau outdoor – ca de exemplu polenurile de copaci timpurii) sau la intercurente;

Astmul alergic are o prevalenta in populatia adulta de 5% si mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic. Studiile actuale publicate in Romania evidentiaza ca pana la 40% dintre pacientii cu astm sever sunt cu forme necontrolate, cu simptomatologie debilitanta, cu simptome nocturne, afectarea activitatilor zilnice uzuale, exacerbari frecvente – dintre care unele necesita interventie medicala specializata in serviciile de urgenta sau spitalizare si au risc de deces.

Dermatita atopica are o prevalenta in populatia adulta de 3%-5% si mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil sufera de aceasta afectiune cutanata, uneori cu forme severe, greu de tratat;

Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 2% dintre adulti, si 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari si copii mici, la care reactiile alergice apar majoritar la cateva alergene – lapte, soia, grau si ou (care se remit in timp) si la nuci si fructe de mare (care pot dura toata viata). Manifestarile pot fi usoare, dar si severe, amenintatoare de viata, atunci cand evolueaza spre anafilaxie.

Alergiile medicamentoase afecteaza tot mai multe persoane, datele sunt greu de sistematizat, dar se apreciaza ca afecteaza intre 5%-7% dintre adulti si 3%-4% dintre copii. Si in acest caz, manifestarile pot fi usoare, dar si severe, amenintatoare de viata, atunci cand evolueaza spre anafilaxie;

Urticaria cronica afecteaza tot mai multe persoane, respectiv 3-4% dintre adulti si 2% dintre copii. Deoarece nu sunt date de prevalenta in Romania, ne raportam la literatura de specialitate, care indica faptul ca in orice moment intre 0,5-1% din populatie sufera de urticarie cronica spontana, dintre care au un raspuns favorabil la terapia antihistaminica intr-un procent variabil, intre 20 si 50%, restul necesitand terapii inovative.

Etichete: alergii, rinita alergica, urticarie cronica, alergii medicamente, dermatita atopica, astmul alergic

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: