Premiera medicala in Romania: Operatie cu sistem de neuronavigatie

28/01/2016

Premiera medicala in Romania: Operatie cu sistem de neuronavigatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-medicala-in-romania-operatie-cu-sistem-de-neuronavigatie/

operatie-raraPremiera medicala la un spital din Capitala. Medicii specialisti neurochirurgi de la Spitalul “Marie Curie” – Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist Adriana Gurita – au operat pe creier un copil de doi ani folosind un sistem de neuronavigatie.

“Pe 13 ianuarie, folosind sistemul de neuronavigatie, medicii romani Tarnoveanu si Gobej reusesc, la capatul a 240 de minute de tensiune, sa indeparteze uriasa tumora, salvand functiile creierului si reducand la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar si incizia pe care neurochirurgii i-au facut-o baietelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru”, se arata intr-un comunicat al unitatii medicale, preciat de Agerpres.

Potrivit medicilor, pentru baietelul de doi ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o forma severa de tumora cerebrala, operatia – utilizand acest sistem computerizat de ghidaj – era singura solutie viabila

In prezent, micutul pacient se afla sub supraveghere medicala, urmand sa continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumora cerebrala operat la “Marie Curie” cu aceasta tehnologie minim-invaziva, neuronavigatia.

“Acest tip de interventie reprezinta o sansa in plus la viata oferita copiilor romani diagnosticati cu tumori cerebrale”, mai scrie se arata in comunicat.

Neuronavigatia este un sistem computerizat care consta in redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care ofera informatii utile chirurgului despre pozitia instrumentelor sale.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SUA si UE cer un studiu asupra originii pandemie care sa fie transparent si fara interferente

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID