Premiera medicala in Romania: Operatie cu sistem de neuronavigatie

28/01/2016

Premiera medicala in Romania: Operatie cu sistem de neuronavigatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-medicala-in-romania-operatie-cu-sistem-de-neuronavigatie/

operatie-raraPremiera medicala la un spital din Capitala. Medicii specialisti neurochirurgi de la Spitalul “Marie Curie” – Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist Adriana Gurita – au operat pe creier un copil de doi ani folosind un sistem de neuronavigatie.

“Pe 13 ianuarie, folosind sistemul de neuronavigatie, medicii romani Tarnoveanu si Gobej reusesc, la capatul a 240 de minute de tensiune, sa indeparteze uriasa tumora, salvand functiile creierului si reducand la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar si incizia pe care neurochirurgii i-au facut-o baietelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru”, se arata intr-un comunicat al unitatii medicale, preciat de Agerpres.

Potrivit medicilor, pentru baietelul de doi ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o forma severa de tumora cerebrala, operatia – utilizand acest sistem computerizat de ghidaj – era singura solutie viabila

In prezent, micutul pacient se afla sub supraveghere medicala, urmand sa continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumora cerebrala operat la “Marie Curie” cu aceasta tehnologie minim-invaziva, neuronavigatia.

“Acest tip de interventie reprezinta o sansa in plus la viata oferita copiilor romani diagnosticati cu tumori cerebrale”, mai scrie se arata in comunicat.

Neuronavigatia este un sistem computerizat care consta in redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care ofera informatii utile chirurgului despre pozitia instrumentelor sale.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Interventie de urgenta care a salvat viata unei paciente cu Covid-19, la Iasi

Cojan (CNAS): Sistemul nostru de sanatate incepe sa se miste

Pacientii cu afectiuni cronice fac apel pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite

Nelu Tataru catre medicii tineri: Urmeaza o perioada frumoasa, in acealasi timp si grea, care o sa va aduca mari satisfactii profesionale

Studiu: Mutatiile virusului SARS-CoV-2 nu ii confera capacitatea de a se propaga mai rapid