Premiera medicala in Romania: Operatie cu sistem de neuronavigatie

28/01/2016

Premiera medicala in Romania: Operatie cu sistem de neuronavigatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-medicala-in-romania-operatie-cu-sistem-de-neuronavigatie/

operatie-raraPremiera medicala la un spital din Capitala. Medicii specialisti neurochirurgi de la Spitalul “Marie Curie” – Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist Adriana Gurita – au operat pe creier un copil de doi ani folosind un sistem de neuronavigatie.

“Pe 13 ianuarie, folosind sistemul de neuronavigatie, medicii romani Tarnoveanu si Gobej reusesc, la capatul a 240 de minute de tensiune, sa indeparteze uriasa tumora, salvand functiile creierului si reducand la minim impactul interventiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar si incizia pe care neurochirurgii i-au facut-o baietelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru”, se arata intr-un comunicat al unitatii medicale, preciat de Agerpres.

Potrivit medicilor, pentru baietelul de doi ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o forma severa de tumora cerebrala, operatia – utilizand acest sistem computerizat de ghidaj – era singura solutie viabila

In prezent, micutul pacient se afla sub supraveghere medicala, urmand sa continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumora cerebrala operat la “Marie Curie” cu aceasta tehnologie minim-invaziva, neuronavigatia.

“Acest tip de interventie reprezinta o sansa in plus la viata oferita copiilor romani diagnosticati cu tumori cerebrale”, mai scrie se arata in comunicat.

Neuronavigatia este un sistem computerizat care consta in redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care ofera informatii utile chirurgului despre pozitia instrumentelor sale.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital

Creatorii vaccinului anti-Covid BioNtech /Pfizer, distinsi cu un prestigios premiu

Inspectorii sanitari vor verifica, zilnic, numărul paturilor ATI pentru pacientii Covid

Conditii de participare la Loteria de vaccinare | Premii in valoare de 15.000.000 lei

Dr. G. Dumitra: Nu exista argument impotriva vaccinarii simultane anti-Covid cu alt vaccin