Premiera in sistemul sanitar public romanesc: interventie neurochirurgicala la pacient treaz

08/04/2016

Premiera in sistemul sanitar public romanesc: interventie neurochirurgicala la pacient treaz

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-in-sistemul-sanitar-public-romanesc-interventie-neurochirurgicala-la-pacient-treaz/

operatieLa Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti a avut loc o interventie in premiera: prima interventie neurochirurgicala la un pacient treaz.
Potrivit unui comunicat  de presa, pacienta in varsta de 48 de ani prezenta o tumora in aria motorie primara, aria senzitiva primara si aria care deserveste perceptia hemispatiala.

Medicii anestezisti implicati — dr. Lelia Iliescu medic primar ATI si dr. Adriana Badea medic specialist ATI — au avut un rol cheie, facand posibila o operatie pe creier in timp ce pacienta era perfect treaza, vorbea, radea si desena pe hartie”, scrie in comunicatul de presa.

“Este cea mai spectaculoasa tehnica anestezica: pacienta primeste initial anestezie generala intravenoasa totala, este setata neuromonitorizarea si neuronavigatia, apoi incepe interventia chirurgicala. Cand se ajunge la formatiunea tumorala, adica dupa 20 — 30 minute, pacienta este trezita. Pe parcursul interventiei neurochirurgicale, care a durat 4 ore, pacienta in varsta de 48 ani a fost perfect treaza, foarte cooperanta si a efectuat diferite teste de evaluare a functiilor motorii si senzitive, in vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel incat aceasta nu va ramane cu deficite”, a declarat Dr. Lelia Iliescu.

Operatie este decontata prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar pacienta nu a trebuit sa suporte niciun fel de coplata.

“Cel mai important lucru in reusita acestui tip de interventii complexe este formarea unei echipe complete, din care fac parte neurochirurgi, neuroanestezisti, neurolog cu specializare in electrofiziologie, precum si personal mediu care trebuie sa fie bine pregatit si sa aiba o colaborare perfecta, asa cum a avut echipa noastra”, a precizat si dr. Adriana Badea, conform sursei citate.

Alaturi de medicii neuroanestezisti, la interventia in premiera, au participat neurochirurgii Dr. Ionut Gobej si Dr. Dorin Bica precum si medicul neurolog Dr. Laura Craciun si, nu in ultimul rand, echipele de asistenti medicali si restul personalului sectiilor de terapie intensiva, Neurochirurgie si bloc operator.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Ziua Mondiala a Sanatatii | Nelu Tataru: Am convigerea ca impreuna vom trece si peste aceasta provocare

80 de angajati de la Ambulanta, confirmati pozitiv cu Covid-19 | Peste 260 se afla in izolare

Sibiu: Zeci de angajati din spitale, Ambulanta si ISU se afla in izolare

SNMF condamna Fake News | “Orice falsa alarma poate provoca disfunctionalitati”

Iohannis: Vom prelungi starea de urgenta cu inca o luna. E absolut necesara pentru a tine evolutia epidemiei sub control