Poluare extrema a aerului, in Capitala | Medic: Vom face boli grave

02/03/2020
Poluare extrema a aerului, in Capitala | Medic: Vom face boli grave

Poluare extrema a aerului, in Capitala | Medic: Vom face boli grave

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/poluare-extrema-a-aerului-in-capitala-medic-vom-face-boli-grave/

Aerul din Bucuresti a fost extrem de poluat, aproape imposibil de respirat in noaptea de duminica spre luni. Nivelul de PM 2.5, particule fine in suspensie, care ne pun in pericol sanatatea, a fost depasit cu 1000%, iar nivelul particulelor mai mari, PM 10, la fel de nocive, a fost depasit cu 800%, potrivit celor doua aplicatii care masoara calitatea aerului din Capitala.

Depasiri ale poluarii aerului au continuat sa se inregistreze si pe parcursul zilei de luni. Medicii trag un semnal de alarma si spun ca putem avea grave probleme de sanatate.

“Cresterea nivelului de poluanti poate produce acutizari ale bolilor cronice pulmonare si reactii alergice, mai ales la persoanele atopice, daca vorbim de efecte imediate. Efectele pe termen lung ale poluarii asupra aparatului respirator produc cresterea declinului functiei pulmonare, nevoia de servicii medicale crescute la pacientii cu boli cronice, costuri crescute pe serviciile de sanatate si scaderea duratei de viata”, se precizeaza intr-o informare transmisa, luni, de Institutului ‘Marius Nasta’ din Capitala.

Doctorii recomanda evitarea zonelor cu trafic intens, evitarea aerisirii incaperilor in perioadele de poluare intensa cu folosirea aparatelor de aer conditionat, intretinute corespunzator.

De asemenea, persoanele care au boli croince trebuie sa evite deplasarile sau, daca acestea sunt necesare, trebuie sa aiba la indemana medicatia utila in crize.

Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor si Padurilor , spune ca acest episod de poluare a fost determinat de mai multi factori, respectiv arderile necontrolate de vegetatie si un incendiu izbucnit in zona Garii de Nord.

Si medicul pediatru Mihai Craiu a facut referire la acest episod de poluare si a scris pe pagina de Facebook “Spitalul Virtual pentru Copii”, ca la acest nivel de poluare vom face boli grave:

“In timp ce toata atentia este focalizata pe COVID-19 si pe reactiile pe care le starneste in societatea romaneasca am uitat cu totii ca inhalam ceva cu siguranta daunator. Zilnic. Aceste valori catastrofale sunt de duminica seara. Traficul este redus, deci care ar fi explicatia autoritatilor? Niciuna evident… Caci acum avem altele, mai serioase.
Adevarul este ca la aceste nivele vom face boli grave. Si vom muri. Chiar daca pana la urma scapam de gripa si SARS-CoV2 ne va veni de hac poluarea. Asta este, atat s-a putut.” 

Etichete: poluare bucuresti, aer poluat, efecte poluare, calitatea aerului, boli pulmonare, boli poluare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: