Piata de produse cosmetice, luata la ochi de Ministerul Sanatatii

12/02/2015

Piata de produse cosmetice, luata la ochi de Ministerul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/piata-de-produse-cosmetice-luata-la-ochi-de-ministerul-sanatatii/

cosmetice-rujMinisterul Sanatatii va supraveghea piata produselor cosmetice si va avea dreptul sa dispuna interzicerea la vanzare a unui produs daca se constata ca sunt incalcate normele de sanatate.

Guvernul a abrogat Legea 178/2000 privind produsele cosmetice, in urma cu un an, printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Legii reformei in sanatate. Acum, Romania este obligata sa preia normele UE care reglementeaza acest domeniu.

Conform unei hotarari aprobate, marti, de Guvern, Ministerul Sanatatii va avea atributii privind reglementarea si administrarea bazelor de date in domeniul produselor cosmetice, supravegherea, inspectia si controlul pe piata al produselor cosmetice, informarea populatiei, inregistrarea cazurilor semnalate privind efectele adverse asupra populatiei cauzate de produse cosmetice, transmiterea de informatii si raportari Comisiei Europene.

Ministerul Sanatatii va avea acces la dosarul cu informatii despre produsele cosmetice, va putea dispune esantionarea si analiza produselor cosmetice existente pe piata si va putea primi informatii despre substantele utilizate la fabricarea produsului respectiv.

In cazul nerespectarii normelor legale de catre producatori, distribuitori sau comercianti, Ministerul Sanatatii, prin inspectorii sanitari de stat, va avea atributii sa constate si sa impuna actiuni coercitive pentru a asigura conformitatea produsului cosmetic, retragerea produsului de pe piata sau chiar interzicerea si restrictionarea unui produs cosmetic, relateaza Mediafax.

In cazul in care un produs cosmetic nu indeplineste cerintele de conformitate prevazute de noile reglementari privind cosmeticele (nerespectarea bunelor practici de fabricatie, cerintele in materie de notificare, restrictiile privind substantele utilizate etc.), Ministerul Sanatatii va solicita persoanei responsabile pentru Romania a producatorului/ importatorului/distribuitorului sa ia masurile adecvate pentru a asigura conformitatea produsului.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

583 de centre active de vaccinare anti-Covid, in Romania

Valeriu Gheorghita: Persoanele care deservesc activitati esentiale se reprogrameaza pentru vaccinare cu 10 zile

Un medicament dezvoltat in Ungaria ar putea fi eficient in prevenirea complicatilor grave ale virusului SARS-CoV-2

Moderna transmite ca vaccinul anti-Covid produs de companie este eficient si impotriva noilor tulpini de coronavirus

Romania a primit inca 95.940 doze de vaccin de la Pfizer & BioNTech