Piata de produse cosmetice, luata la ochi de Ministerul Sanatatii

12/02/2015

Piata de produse cosmetice, luata la ochi de Ministerul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/piata-de-produse-cosmetice-luata-la-ochi-de-ministerul-sanatatii/

cosmetice-rujMinisterul Sanatatii va supraveghea piata produselor cosmetice si va avea dreptul sa dispuna interzicerea la vanzare a unui produs daca se constata ca sunt incalcate normele de sanatate.

Guvernul a abrogat Legea 178/2000 privind produsele cosmetice, in urma cu un an, printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Legii reformei in sanatate. Acum, Romania este obligata sa preia normele UE care reglementeaza acest domeniu.

Conform unei hotarari aprobate, marti, de Guvern, Ministerul Sanatatii va avea atributii privind reglementarea si administrarea bazelor de date in domeniul produselor cosmetice, supravegherea, inspectia si controlul pe piata al produselor cosmetice, informarea populatiei, inregistrarea cazurilor semnalate privind efectele adverse asupra populatiei cauzate de produse cosmetice, transmiterea de informatii si raportari Comisiei Europene.

Ministerul Sanatatii va avea acces la dosarul cu informatii despre produsele cosmetice, va putea dispune esantionarea si analiza produselor cosmetice existente pe piata si va putea primi informatii despre substantele utilizate la fabricarea produsului respectiv.

In cazul nerespectarii normelor legale de catre producatori, distribuitori sau comercianti, Ministerul Sanatatii, prin inspectorii sanitari de stat, va avea atributii sa constate si sa impuna actiuni coercitive pentru a asigura conformitatea produsului cosmetic, retragerea produsului de pe piata sau chiar interzicerea si restrictionarea unui produs cosmetic, relateaza Mediafax.

In cazul in care un produs cosmetic nu indeplineste cerintele de conformitate prevazute de noile reglementari privind cosmeticele (nerespectarea bunelor practici de fabricatie, cerintele in materie de notificare, restrictiile privind substantele utilizate etc.), Ministerul Sanatatii va solicita persoanei responsabile pentru Romania a producatorului/ importatorului/distribuitorului sa ia masurile adecvate pentru a asigura conformitatea produsului.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Utilizarea unor doze mari de antibiotice poate sa faca unele bacterii mai rezistente

Coriu: Asistentii medicali, alaturi de medici, lucreaza in conditii dificile si chiar ajung la burnout

Studiu: Circa 60% dintre pacientii spitalizati cu Covid-19 au simptome persistente si dupa sase luni

BioNTech mizeaza pe eficacitatea vaccinului produs impreuna cu Pfizer si impotriva noilor variante ale SARS-CoV-2

OMS: Varianta de Covid -19 din India a fost clasata drept ingrijoratoare | Tulpina detectata in 44 de tari