Piata de produse cosmetice, luata la ochi de Ministerul Sanatatii

12/02/2015

Piata de produse cosmetice, luata la ochi de Ministerul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/piata-de-produse-cosmetice-luata-la-ochi-de-ministerul-sanatatii/

cosmetice-rujMinisterul Sanatatii va supraveghea piata produselor cosmetice si va avea dreptul sa dispuna interzicerea la vanzare a unui produs daca se constata ca sunt incalcate normele de sanatate.

Guvernul a abrogat Legea 178/2000 privind produsele cosmetice, in urma cu un an, printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Legii reformei in sanatate. Acum, Romania este obligata sa preia normele UE care reglementeaza acest domeniu.

Conform unei hotarari aprobate, marti, de Guvern, Ministerul Sanatatii va avea atributii privind reglementarea si administrarea bazelor de date in domeniul produselor cosmetice, supravegherea, inspectia si controlul pe piata al produselor cosmetice, informarea populatiei, inregistrarea cazurilor semnalate privind efectele adverse asupra populatiei cauzate de produse cosmetice, transmiterea de informatii si raportari Comisiei Europene.

Ministerul Sanatatii va avea acces la dosarul cu informatii despre produsele cosmetice, va putea dispune esantionarea si analiza produselor cosmetice existente pe piata si va putea primi informatii despre substantele utilizate la fabricarea produsului respectiv.

In cazul nerespectarii normelor legale de catre producatori, distribuitori sau comercianti, Ministerul Sanatatii, prin inspectorii sanitari de stat, va avea atributii sa constate si sa impuna actiuni coercitive pentru a asigura conformitatea produsului cosmetic, retragerea produsului de pe piata sau chiar interzicerea si restrictionarea unui produs cosmetic, relateaza Mediafax.

In cazul in care un produs cosmetic nu indeplineste cerintele de conformitate prevazute de noile reglementari privind cosmeticele (nerespectarea bunelor practici de fabricatie, cerintele in materie de notificare, restrictiile privind substantele utilizate etc.), Ministerul Sanatatii va solicita persoanei responsabile pentru Romania a producatorului/ importatorului/distribuitorului sa ia masurile adecvate pentru a asigura conformitatea produsului.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela