Petitie “Rezidentii sunt medici NU studenti”: Repartitia posturilor va deveni clientelara

19/11/2021
Petitie “Rezidentii sunt medici NU studenti”: Repartitia posturilor va deveni clientelara

Petitie “Rezidentii sunt medici NU studenti”: Repartitia posturilor va deveni clientelara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/petitie-rezidentii-sunt-medici-nu-studenti/

Petitie impotriva proiectului de lege votat marti, 16 noiembrie 2021, de Camera Deputatilor, prin care transfera toate activitatile din cadrul programului de rezidentiat de la Ministerul Sanatatii in subordinea Ministerului Educatiei, adica in responsabilitatea universitatilor de medicina si farmacie din Romania.

Petitia numita “Rezidentii sunt medici NU studenti!”, are, pana in prezent, circa 4700 de semnaturi.

“Conform proiectului, medicii rezidenti vor incheia, dupa promovarea examenului de rezidentiat, un contract de studiu cu Universitatile de Medicina si Farmacie si un contract de munca cu unitatea sanitara in cadrul careia isi vor desfasura activitatea (in baza caruia se va asigura salarizarea de catre Ministerul Sanatatii). O alta modificare consta in faptul ca diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educatiei, in vederea unei alinieri la standardele internationale. Initiatorii proiectului ne-au comunicat faptul ca proiectul isi propune cresterea calitatii academice in rezidentiat prin implicarea mai ampla a Ministerului Educatiei si simplificarea proceselor administrative pe care medicul rezident le are de parcurs. Care standarde internationale? Nu s-a auzit de asa ceva in tarile EU. “Simplificarea proceselor administrative pe care medicul le are de parcurs”?”, scrie in petitie.

Initiatorii mai spune ca “nu pare o simplificare a birocratiei.”

“Asistentii universitari nu au capacitatea fizica reala de a indruma un rezident, de a-i invata proceduri practice; rezidentii invata tot de la medicii specialisti si primari. UMF-ul poate contribui, ajuta rezidentul doar cu oferta de cursuri teoretice din curicula de rezidentiat. Pentru asta nu e nevoie ca rezidentul sa incheie un contract separat cu UMF si unul cu spitalul. Culmea ar fi ca rezidentul sa fie obligat sa plateasca din buzunar cursurile teoretice obligatorii din curicula de specialitate. E treaba Ministerului Sanatatii/spitalului cum rezolva situatia.”, se mai arata in textul petitie.

In legea salarizarii nu exista capitol pentru “studenti”. Deci ar trebui modificata o lege organica si stabilite echivalari salariale dificil de realizat.

“Nu poti spune ca rezidentul de anul 1 este echivalat cu profesorul debutat, caci exista o diferenta considerabila intre norma didactica saptamanala a acestuia si timpul de lucru al rezidentului. Apoi, exista discrepante intre dreptul profesorului de a-si sustine definitivatul dupa 2 ani de predare si parcursul obligatoriu de 3-6 ani al rezidentului pana la dobandirea dreptului de a avea un loc de munca stabil.

UMF-urile NU au capacitate organizatorica, manageriala sau sistemele de valori pe care se bazeaza acestea.”, mai transmit rezidentii.

Indiferent de forma examenului de admitere repartitia posturilor va deveni clientelara, spune rezidentii, care adauga ca “vor aparea peste noapte suplimentari, locuri descoperite ca prin minune pentru beizadele, iar sansa unui copil normal de a patrunde pe usa din fata in sistem va disparea.”

De asemenea, in petitia “Rezidentii sunt medici NU studenti!” mai scrie ca existat nicio consultare cu medicii rezidenti sau studenti despre beneficii.

Etichete: medici rezidenti, repartitie posturi rezidenti, program de rezidentiat

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ioana Ilică says:

    Rezidentii sunt medici NU studenti

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: