Peste doua miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid administrate la nivel mondial

03/06/2021
Peste doua miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid administrate la nivel mondial

Peste doua miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid administrate la nivel mondial

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-doua-miliarde-de-doze-de-vaccinuri-anti-covid-administrate-la-nivel-mondial/

In mai putin de sase luni de la debutul primelor campanii de vaccinare, peste doua miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate pe plan global, arata un bilant realizat de AFP.

Cel putin 2.019.696.022 de doze au fost administrate in 215 tari si teritorii, potrivit acestei statistic realizate pe baza surselor oficiale pana joi, la ora 09:00 GMT, scrie si Agerpres.

In afara microstatelor, Israelul ramane tara unde campania de vaccinare este cea mai avansata, peste sase israelieni din zece fiind deja complet vaccinati.

In topul tarilor fruntase mai asemenea tari precum Canada (59% din populatie a primit cel putin o doza), Regatul Unit (58,3%), Chile (56,6%) si Statele Unite (51%).

In cifre absolute, clasamentul este dominat de China (704,8 milioane) si Statele Unite (296,9 milioane), urmate de India (221 milioane). Aceste trei tari concentreaza doar ele 6 din 10 doze administrate pe plan global, mai relareaza surele citate.

In Uniunea Europeana, 254,98 de milioane de doze au fost administrate unui procent de 39% din populatie: Germania (43,6%), Italia (40%), Franta si Spania (39,4%).

Acces inegal la vaccinuri

Vaccinarea ramane un privilegiu al tarilor cu venituri ridicate, in sensul definitiei pe care o ofera Banca Mondiala, unde locuieste 16% din populatia globului, dar care concentreaza 37% dintre dozele administrate pe plan mondial.

Tarile cu ”venituri mici” se limiteaza pentru moment cu administrarea a 0,3% dintre doze, mai scrie Agrepres.

Pana in prezent, doar sase tari din lume nu au demarat campaniile de vaccinare: patru in Africa (Tanzania, Ciad, Burundi, Eritrea), una in Asia (Coreea de Nord) si una in Caraibe (Haiti).

Distributia dozelor de vaccin

Vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford este cel mai larg distribuit in lume: este administrat in peste trei sferturi dintre tarile si teritoriile care au demarat campanii de vaccinare.
Serul AstraZeneca/Oxford este administrat atat in tari cu venituri ridicate, cat si in cele cu venituri mici, in special datorita sistemului Covax, pentru care reprezinta principalul furnizor, in timp ce vaccinurile Pfizer/BioNTech si Moderna, mai costisitoare si mai dificil de depozitat, sunt in principal utilizate in tarile bogate.

Vaccinul rus Sputnik V si vaccinurile chineze dezvoltate de Sinopharm si Sinovac sunt administrate in principal in tarile emergente si in curs de dezvoltare.

 

Etichete: doze vaccin anti-covid administrate, distributie doze vaccin, acces vaccinare anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: