Peste 1.700 de urgente, anul trecut, pe fondul consumului de droguri

23/08/2023
Peste 1.700 de urgente, anul trecut, pe fondul consumului de droguri

Peste 1.700 de urgente, anul trecut, pe fondul consumului de droguri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-1-700-de-urgente-anul-trecut-pe-fondul-consumului-de-droguri/

In cursul anului trecut au existat peste 1.700 de urgente medicale pe fondul consumului de droguri, majoritatea pacientilor fiind persoane tinere. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca priveste cu precautie aceste cifre, in contextul in care detinerea si consumul de droguri sunt incriminate, iar acest lucru poate sa genereze reticente in ceea ce priveste prezentarea la medic.

“Au fost peste 1.700 de urgente anul trecut. Majoritatea au fost tineri. S-au prezentat, (…) cred ca au fost poate mai multi, dar faptul ca aceasta activitate de detinere si consum de droguri poate fi incriminata, cateodata poate sa creeze anumite reticente in a te prezenta la medic. Sunt si cateva decese inregistrate din cauza consumului de droguri. (…) Nu avem o statistica ca ar fi mai multe urgente (comparativ cu anii anteriori), dar eu iau cu precautie aceste cifre. Chiar, aparent, a scazut cu un mic procent numarul de urgente in 2022. Sigur, inainte au fost anii pandemici. E greu sa faci o corelatie. Dar, o politica pe termen lung pentru preventia utilizarii de droguri cred ca este o politica rationala. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa le oferi solutii de tratament, de dezintoxicare, dar preventia este clar importanta”, a declarat Alexandru Rafila, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul a reiterat importanta educatiei pentru sanatate, astfel incat tanara generatie sa beneficieze de informatii inca din scoala privind nocivitatea consumului de droguri, alcool sau tutun. El a mentionat ca o astfel de abordare poate sa schimbe un trend care devine ingrijorator in Romania.

Potrivit ministrului, toate spitalele de psihiatrie ofera servicii de urgenta pentru persoanele care au o intoxicatie acuta cu diverse substante psiho-active. De asemenea, exista o retea nationala, in care se ofera servicii de dezintoxicare si consiliere psihologica. “Nu foarte dezvoltata, dar exista”, a explicat el.

Etichete: consum de droguri, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: