Stiri medicale

Pe langa cicatricele produse la nivelul pielii, acneea are si un puternic impact psihologic

Data ultimei actualizari: 17/08/2011

Acneea este considerata un flagel al adolescentei, iar o analiza a studiilor publicate pana acum confirma faptul ca, pentru unii tineri, aceasta afectiune poate alimenta starea de anxietate, depresia, dar si alte probleme emotionale si psihologice. Stima de sine si calitatea vietii pot fi, de asemenea, afectate.

“Depresia este des intalnita in randul adolescentilor, iar acneea poate contribui la agravarea acestei stari, dar, din fericire, exista terapii eficiente pentru tratarea acneei”, spun medicii dermatologi. Cercetatori din Statele Unite au analizat 192 de articole stiintifice care contineau cinci termeni (acnee, adolescent, psihologic, depresie si psihiatric). Dintre acestea, au fost revizuite 16 studii care evaluau efectul acneei asupra calitatii vietii, stimei de sine, personalitatii si starii de spirit sau a tulburarilor psihologice.

Unul dintre studii, la care au participat 600 de elevi de liceu, a relevat o legatura directa intre severitatea acneei si simptomele de anxietate, depresie si scaderea stimei de sine . Potrivit unei alt studiu, realizat de cercetatori francezi, care a implicat 1.500 de adolescenti, 48% dintre acestia au declarat ca acneea le afecteaza viata de zi cu zi. Perceptia severitatii acneei a fost strans corelata cu punctajul pe care l-au acordat pentru relatiile cu prietenii sau cu alte persoane importante din anturajul lor, precum si cu sentimentele de furie, tristete/anxietate si rusine.

Rezultatele acestui studiu au evidentiat faptul ca procentul adolescentilor cu acnee care se simteau singuri sau aveau o stare de anxietate a fost mai mare sau egal cu cel al pacientilor cu afectiuni mult mai grave precum diabetul, cancerul, epilepsia, tulburarile psihiatrice sau fibroza chistica.

Un alt sondaj, realizat in randul a 9.500 de adolescenti din Noua Zeelanda, a demonstrat ca acneea poate avea un important impact psihologic, 14% dintre cei intervievati sustinand ca, din cauza acestei afectiuni, au avut ganduri sau tentative de suicid. “Chiar daca exista limitari ale acestei analize, deoarece cele mai multe studii luate in calcul au fost calitative, cercetari viitoare pot ajuta la definirea mult mai clara a efectelor psihologice ale acneei asupra pacientilor si a familiilor acestora si pot determina daca tratamentul antiacneic are succes in imbunatatirea acestor parametri”, au concluzionat specialistii americani.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.