Pacientii din Romania, in pericol! Unele companii farmaceutice isi retrag medicamente antiepileptice de pe piata din cauza taxei clawback

08/01/2015

Pacientii din Romania, in pericol! Unele companii farmaceutice isi retrag medicamente antiepileptice de pe piata din cauza taxei clawback

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-din-romania-in-pericol-unele-companii-farmaceutice-isi-retrag-medicamente-antiepileptice-de-pe-piata-din-cauza-taxei-clawback/

medicament-acromegalieRetragerea unor medicamente antiepileptice de pe piata reprezinta la acest moment cea mai mare amenintare pentru pacienti.

Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare a tras un semnal de alarma vivazi de  retragerea de pe piata din Romania a mai multor medicamente antiepileptice, ca urmare a nivelului ridicat al taxei clawback.

“Am fost anuntati de mai multe companii farmaceutice ca, din primele luni ale anului 2015, nu mai pot sustine vanzarea acestor medicamente in Romania, astfel ca ele vor mai fi disponibile doar pana la epuizarea stocurilor din farmacii”, a declarat intr-un comunicat de presa Adela Chirica, presedintele Asociatiei pentru Dravet si alte Epilepsii Rare.

Lipsa de continuitate in tratamentele antiepileptice reprezinta o  problema foarte grava pentru pacientii cu epilepsie care risca reluarea crizelor in cazul in care le intrerup medicatia.

“Va dau exemplul unui copil cu sindromul Dravet, o forma rara si incurabila de epilepsie. Tratamentul standard pe care il ia un astfel de copil este compus din trei-patru antiepileptice, iar crizele pe care le face chiar si in aceste conditii ii pot pune viata in pericol. Din aceste patru medicamente, unul oricum nu se comercializeaza in Romania, pentru ca producatorul farmaceutic nu are interes, din cauza pretului mic, iar alte doua vor fi retrase de pe piata in 2015. Este o situatie absolut disperata”, a mai precizat Adela Chirica, citata de mai multe publicatii.

De asemenea, Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare are semnale la acest moment ca urmeaza sa se retraga de pe piata si alte medicamente antiepileptice, in conditiile in care, din cauza taxei clawback, veniturile companiilor farmaceutice sunt tot mai mici.

Epilepsia se situeaza pe locul al doilea ca incidenta in cadrul categoriei de boli neurologice, dupa migrene.

Un singur cuvant reuneste, de fapt, cateva zeci de sindroame epileptice, cu cauze, manifestari si evolutii diferite.

Unul dintre cele mai grave este Sindromul Dravet, cunoscut si sub numele de epilepsie mioclonica infantila severa, care debuteaza in primul an de viata, afecteaza aproximativ unul din 20.000 de copii si este incurabil.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: