“Pacientii cu hepatita tip C, victimele birocratiei si lipsei de profesionalism”

25/11/2015

“Pacientii cu hepatita tip C, victimele birocratiei si lipsei de profesionalism”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-hepatita-tip-c-victimele-birocratiei-si-lipsei-de-profesionalism/

apahAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania atrage atentia asupra modului defectuos in care se deruleaza procesul de intrare in noua terapie cu ‘interferon free’ a pacientilor cu hepatita cronica virala de tip C, aflati in stadiu de boala avansata.

Conform unui comunicat de presa emis de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, in ciuda declaratiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pana la acest moment, nu exista nici macar un pacient care sa fii primit aceasta noua terapie.

In sursa citata mai scrie ca lipsa procedurilor clare si comunicarea deficitara fac ca oamenii sa fie plimbati pe drumuri de la o locatie la alta, descoperind de la o zi la alta ca exista noi formulare cu modificari facute peste noapte.

Pacientii ne semnaleaza alte situatii umilitoare

“— Voucherele distribuite prin intermediul CNAS catre medicii curanti sunt insuficiente, iar pacientii sunt programati si reprogramati in unele situatii chiar si peste saptamani;

— Oamenii bolnavi, unii veniti de la sute de kilometrii pentru a ajunge in cel mai apropiat centru universitar, sunt plimbati de nenumarate ori, fara vina lor sau a medicilor, pentru analize sau pentru o simpla hartie care mai trebuie depusa la dosar si despre care nu se stia. Atragem atentia pe aceasta cale ca sunt pacienti care nu vor putea avea acces la tratament pentru ca nu au bani sa-si plateasca drumurile pana la cel mai apropiat centru universitar.

— Pacientii si medicii deopotriva ne-au atras atentia ca scoaterea din protocolul terapeutic a posibilitatii de masurare a gradului de fibroza si prin fibroscan, nu doar fibromax si punctia biopsiei hepatice, a luat sansa unor oameni de a se trata la timp”, se arata in comunicatul asociatiei.

“E trist ca acum, cand exista un tratament pe piata, sa stim ca sansa de a trai a parintilor nostri sta la mana ministerului”

Una dintre sesizarile anomime prezentate de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania face referire la lucruri grave din sistemul de sanatate,

“Intampinam probleme vizavi de voucherele promise de Ministerul Sanatatii pentru bolnavii cu hepatita C. Suntem in evidenta la un spital din Bucuresti, iar de 4 saptamani ni se spune sa revenim cu un telefon pentru ca voucherele nu au sosit si oricum sunt putine. Speram ca ministerul sa isi dea seama de numarul mare de bolnavi si sa mareasca numarul voucherelor pentru a beneficia toata lumea care sufera de aceasta cumplita boala. E trist ca acum, cand exista un tratament pe piata, sa stim ca sansa de a trai a parintilor nostri sta la mana ministerului sau a nu stiu cui, desi se anunta cu tam-tam ca aloca bani… cati bani… cati bolnavi… Sper sa fim auziti cumva prin intermediul dumneavoastra”.

In informarea trimisa presei, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania ii mai someaza pe reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului Sanatatii sa clarifice procedurile si sa le alinieze realitatii societatii romanesti pentru a evita umilirea pacientilor si a le asigura accesul la tratament.

Reamintim ca miercuri, 25 noiembrie este programata prima intrunire a comisiei de experti de la CNAS pentru a evalua dosarele de tratament fara interferon inregistrate pana acum.

 

Citeste si Prima evaluare a dosarelor pentru tratamentul fara interferon

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. patu dorel says:

    SUNT DIAGNOSTICAT DE 2 MEDICI GASTROENTEOROLOGI BOTOSANI SI IASI CU CIROZA HEPATICA CLASA CHILD A CU F4 LA ANALIZA CU VAUCHER MIA IESIT F1-2 SANATOS PESTE NOAPTE?CIROZA NU ESTE REVERSIBILA NE LASA SA AJUNGEM IN CHILD B SI NU MAI AI DREPT LA TRATAMENT DAR NICI LA VIATA AI POSIBILITATI CUMPERI TRATAMENTUL DIN AFARA NU PLECI LA CIMITIR RUSINE MINISTERULUI DE SANATATE NU AM VENIT SI TOT PLATESC ASIGURAREA DE SANATATE DAR PENTRU CE ?dna ADRIANA P AM TOATE ANALIZELE IN REGULA DAR NU MA AUDE NIMENI LA CEI 47 ANI NU MIE FRICA DE MOARTE I MI PARE RAU CA NU O SA MI POT CRESTE COPII CARE SUNT ELEVI ART 34 DIN CONSTITUTIE REFERITOR LA DREPTUL LA VIATA ESTE O GRESEALA DE TIPAR …..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: