Originile celor patru tipuri ale virusului imunodeficientei umane (HIV), identificate

04/03/2015

Originile celor patru tipuri ale virusului imunodeficientei umane (HIV), identificate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/originile-celor-patru-tipuri-ale-virusului-imunodeficientei-umane-hiv-identificate/

maimuta-origine-hivPana acum, oamenii de stiinta cunosteau originile doar a doua dintre variantele virusului, insa recent au elucidat misterul si in privinta celorlalte.

Doua dintre cele patru variante ale virusului imunodeficientei umane provin de la gorilele din sud-vestul Camerunului, sustine o echipa internationala de cercetatori, citati de AFP.

Virusul imunodeficientei umane (HIV-1) este format din patru grupuri (M, N, O si P), fiecare cu propria sa origine, care a rezultat dintr-o transmitere de la maimuta la om in cel putin patru ocazii.

Originea grupurilor M si N, provenind de fapt de la cimpanzeii din Camerun, a fost identificata in urma cu mai multi ani. Acum, cercetatorii au identificat si originea grupurilor O si P.

Conform Agentiei France Presse, rezultatele echipei conduse de Martine Peeters, virusolog la Institutul Francez de Cercetare si Dezvoltare (IRD) si la Universitatea din Montpellier au fost publicate luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS din SUA).

Grupul M, tulpina cea mai comuna comuna a virusului HIV, este responsabil pentru pandemia SIDA, cu 40 de milioane de persoane infectate la nivel mondial.

Grupul P a fost detectat la doar doua persoane pana in prezent, iar grupul O s-a raspandit la om in mai multe tari din Europa Centrala si din Africa de Vest, infectand circa 100.000 de oameni.

Aceasta descoperire a fost realizata  dupa analiza genetica a fecalelor de cimpanzei si gorile din Camerun, Congo si Uganda.

“Acest studiu arata ca la fel ca virusul imunodeficientei simiene (SIV), care infecteaza cimpanzeii, cel al gorilelor poate traversa bariera speciei si provoca epidemii”, a declarat cercetatorul Martine Peeters, citat de AFP.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: