Operatii realizate de robot, la Timisoara

10/07/2015

Operatii realizate de robot, la Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/operatii-realizate-de-robot-la-timisoara/

sala-de-operatiiRobot in sala de operatii. Medicii chirurgi au fost inlocuiti de un aparat la o interventie la care a fost supusa o pacienta bolnava de cancer in varsta de 66 de ani.

“Uitati-va acolo cum o face robotul, de fapt! Observati cum se misca bratul robotului? Chirurgul care sta ajutor acolo nu mai face nimic in acest moment”, explica un profesor studentilor sai in timpul operatiei.

Robotul chirurgical a fost adus la Spitalul Judetean din Timisoara in urma cu trei saptamani, dar a fost pus la treaba prima data joi, 9 iulie.

Desi robotul a facut toata treaba, aparatul a fost permanent supravegheat de o echipa de medici din Timisoara si Bucuresti.

“O operatie facuta in conditii de vizibilitate mai buna, in conditii de versatilitate mult mai mare a instrumentelor permite, mai ales in spatii restranse, in cazul pelvisului, sa efectueze gesturi de mare finete si de mare precizie”, a declarat Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie de la Institutul Fundeni, citat de Digi24.

De altfel, specialistii spun ca pacientii operati cu un astfel de robot beneficiaza de o recuperare mult mai rapida.

Acest robot chirurgical a fost cumparat  cu 1,5 milioane de euro prin intermediul unui proiect european.

“Noi ne-am angajat pe mai multe teme de cercetare si cream un urmator proiect care ne va permite sa aducem echipamentele consumabile”, afirma Lazar Fulger, seful sectiei de Chirurgie II, de la Spitalul Judetean din Timisoara, tot conform Digi24.

Spitalul Judetean a sustinut financiar reabilitarea salii de operatie in care este amplasat robotul, pentru ca aparatul avea nevoie de circuite speciale.

Medicii de aici estimeaza  ca vor fi operati cel putin doi pacienti pe saptamana cu ajutorul acestui robot performant.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: